Si rregull i përgjithshëm, ushqimet me pesë ose më shumë përbërës klasifikohen si ultra të përpunuara (UPH), që do të thotë se ato janë ndryshuar nga gjendja e tyre natyrore.

“Konsumimi i UPH është i lidhur drejtpërdrejt me obezitetin, kolesterolin më të lartë, sëmundjet kardiovaskulare dhe presionin e lartë të gjakut”, thotë dietologia Daisy Nicomanis.

Këto ushqime shkaktojnë inflamacion në trup, për shkak të përmbajtjes së lartë të sheqerit dhe kripës.

“Përveç kësaj, trupi ynë mund të mos njohë aditivët në këto ushqime, të cilat mund të shkaktojnë një përgjigje inflamatore”, shton ajo.

Duke kërkuar në dollapët e kuzhinës tuaj, do të gjeni shumë ushqime që janë ultra të përpunuara, nga drithërat e mëngjesit deri te pijet e gazuara, karamele dhe salsiçe.

Mund të duket dërmuese të përpiqesh të bësh ndryshime të mëdha, por vetëm disa ndryshime të thjeshta mund të bëjnë një ndryshim të madh.

“Nëse po lexoni përbërës në paketim që nuk do t’i gjenit në ushqimin ‘normal’, atëherë po kërkoni ushqim ultra të përpunuar”, shpjegon Daisy.

Këta përbërës shtesë përdoren për të ndryshuar shijen, strukturën ose ngjyrën, në mënyrë që ushqimi të duket më tërheqës dhe të ketë një jetëgjatësi të zgjatur.

Këto përfshijnë aditivë, ngjyra artificiale, konservues, trashës, emulsifikues, agjentë xhelatizues ose zmadhues, përmirësues shije dhe rregullues të aciditetit. Ndonjëherë mund t’i shihni këto gjëra si shurup misri me fruktozë të lartë dhe vajra të hidrogjenizuara.

“Dallimi mes ushqimeve të përpunuara dhe atyre ultra të përpunuara është niveli në të cilin ushqimi është ndryshuar nga gjendja e tij natyrore. Diçka që është përpunuar minimalisht mund të jetë përpunuar thjesht duke ngrirë, paketuar, konservuar ose gatuar,” thotë Daisy.