Marrja e tepërt e kësaj vitamine mund të kontribuojë në sëmundjet e zemrës

Megjithëse disa faktorë rreziku si gjinia, historia familjare dhe përkatësia etnike nuk mund të ndryshohen, shkaqet e parandalueshme si obeziteti, kolesteroli i lartë, presioni i lartë i gjakut, pirja e duhanit, zakonet e këqija dietike dhe një mënyrë jetese e ulur kontribuojnë ndjeshëm në sëmundjet kardiovaskulare.

Një studim i kohëve të fundit nga Klinika e Cleveland “Lerner Research Institute”, i publikuar në revistën “Nature Medicine”, tregon një lidhje të mundshme midis niveleve të ngritura të niacinës, një vitaminë e zakonshme B, dhe sëmundjeve kardiovaskulare.

Stanley Hazen, autori kryesor i studimit, shpjegoi se kërkimi fillimisht synonte të zbulonte rrugë të reja që kontribuojnë në sëmundjet e zemrës përtej faktorëve tradicionalë të rrezikut.

Studimi identifikoi një përbërës të quajtur 4PY i lidhur me ngjarjet e ardhshme kardiovaskulare, veçanërisht sulmet në zemër dhe goditjet në tru, i cili është një nënprodukt i niacinës së tepërt.

Niacina, e njohur edhe si vitamina B3, ndihmon në shndërrimin e ushqimit në energji dhe ruan shëndetin e lëkurës dhe sistemit nervor. Ndërsa niacina mund të merret përmes dietës ose suplementeve, teprica ekskretohet në urinë.

Analiza e plazmës nga individë me shëndet të qëndrueshëm kardiak zbuloi një lidhje të fortë midis niveleve më të larta të 4PY dhe zhvillimit të ngjarjeve të padëshiruara kardiake.

Megjithatë, Hazen paralajmëroi kundër eliminimit të plotë të niacinës, duke theksuar rëndësinë e konsultimit me një mjek përpara se të merrni suplemente pa recetë.

Studimi zbuloi gjithashtu se 4PY i tepërt shkakton inflamacion të enëve të gjakut, duke kontribuar në arterosklerozën, një gjendje e karakterizuar nga grumbullimi i pllakave në arterie.

Cheng-Han Chen, një kardiolog, tha për Medical News Today se ndërsa niacina dikur ishte përshkruar për të ulur kolesterolin, përfitimet e saj kardiovaskulare janë vënë në pikëpyetje në studimet e fundit.

Ndërsa Charles Brenner, një ekspert në sëmundjet kardiovaskulare, theksoi se studimi ishte vëzhgues dhe nuk përcaktoi shkakun.

Ai theksoi nevojën për kërkime të mëtejshme për të kuptuar marrëdhënien midis plotësimit të niacinës dhe shëndetit kardiovaskular.