Pothuajse kudo që të jeni në botë, mund të shikoni lart dhe të shihni avionë që lënë pas shtigje të gjata të bardha. Në fakt ka një shpjegim shkencor për atë që janë – por jo të gjithë e besojnë atë.

Jemi mësuar të shohim shtigjet tani, saqë shumica prej nesh i pranojnë ato si një tipar tjetër të përbashkët të qiellit, si retë apo zogjtë.

Kur mendoni se cilat janë ato, mund të anoni më shumë drejt shkencës. Ose, nëse ndiheni pak më të dyshimtë, mund të zgjidhni të ndiqni fillin më konspirativ, raporton unilad.

Kjo është ajo që po rritet vitet e fundit dhe sugjeron që shtigjet e bardha janë bërë nga kimikatet që spërkaten nga qeveria.

Kjo teori ekziston që nga viti 1996; të njëjtin vit, një dokument kërkimor i Forcave Ajrore përvijoi një ‘sistemin e modifikimit të motit në të ardhmen’, i cili do të përdorte ‘forcat e hapësirës ajrore’ për të ‘arritur objektivat ushtarake’.

Disa njerëz duket se kanë përdorur sistemin e përmendur në letër për të nxitur teorinë e tyre duke besuar se shtigjet, të njohura si ‘chemtrails’, janë një mënyrë për të kontrolluar motin.

Megjithatë, të tjerët kanë besime më të liga, duke sugjeruar që shtigjet lëshojnë kimikate toksike për të helmuar njerëzimin ose për të provuar të kontrollojnë mendjet tona poshtë në Tokë.

Ndërsa mund të duket mjaft e egër, ka një bazë historike për teorinë. Në vitet 1950 dhe 1960, SHBA-ja lëshoi sulfid kadmiumi zinku në ajër për të testuar shpërndarjen e armëve biologjike.

Kimikati besohej të ishte jo toksik në atë kohë, megjithëse doli se mund të ishte kancerogjen përmes ekspozimit të përsëritur.

Në vitin 2021, Sijia Xiao, kandidate për doktoraturë në Universitetin e Kalifornisë, shqyrtoi teorinë e gjurmëve kimike dhe zbuloi se besimtarët ‘zgjedhin aspekte që rezonojnë me ta, duke u përzier në interpretimet personale ose duke adoptuar në mënyrë selektive pjesë të teorisë’.

Me mediat sociale që vetëm vazhdojnë të nxisin teorinë, ekspertët kanë dyfishuar shpjegimin shkencor për vijat e bardha dhe kanë bërë të qartë se nuk ka prova për ekzistencën e gjurmëve kimike.

Ekspertët në vend të kësaj i përshkruajnë linjat si ‘kundërtrail’, që është shkurtim i ‘gjurmëve të kondensimit’.

Sipas Korporatës Universitare për Kërkime Atmosferike, gjurmët shfaqen kur avulli i ujit kondensohet dhe ngrin rreth shkarkimit të një aeroplani.

Studiuesit e Harvardit që po shqyrtojnë teorinë kanë vënë në dukje gjithashtu nëse njerëzit në pushtet po përdornin aeroplanë për të lëshuar kimikate, shumë njerëz do të duhej të përfshiheshin në operacion – duke e bërë shumë më pak të ngjarë që ai të mbetej sekret.

Edward Snowden, i cili njihet për rrjedhjen e informacionit të klasifikuar nga Agjencia e Sigurisë Kombëtare, ka bërë gjithashtu të qartë se gjurmët kimike nuk janë një gjë.

Megjithatë, ndërsa teoria është hedhur poshtë, Xiao vuri në dukje se shqetësimet që ushqejnë teorinë vijnë nga ‘çështjet legjitime shoqërore dhe mjedisore që kërkojnë vëmendje’, si mosbesimi ndaj qeverisë ose shqetësimet për mjedisin.