Unioni Evropian i Transmetuesve (EBU) ka njoftuar se asnjë akt rus nuk do të marrë pjesë në Eurovizionin këtë vit, transmeton Gazeta Metro.

Bordi Ekzekutiv i EBU-së e mori vendimin pas një rekomandimi më herët gjatë ditës së sotme nga organi drejtues i Eurovision Song Contest, Grupi Referues, bazuar në rregullat e ngjarjes dhe vlerat e EBU.

Rekomandimi i Grupit të Referencës u mbështet gjithashtu nga Komiteti i Televizionit të EBU.

Vendimi pasqyron shqetësimin se, në dritën e krizës së paprecedentë në Ukrainë, përfshirja e një pjesëmarrjeje ruse në konkursin e këtij viti do ta çonte konkurrencën në reputacion.

Përpara se të merrte këtë vendim, EBU mori kohë për t’u konsultuar gjerësisht me anëtarët e saj.

EBU është një organizatë jopolitike anëtare e transmetuesve të angazhuar për të ruajtur vlerat e shërbimit publik.

”Ne mbetemi të përkushtuar ndaj mbrojtjes së vlerave të një konkursi kulturor që promovon shkëmbimin dhe mirëkuptimin ndërkombëtar, bashkon audiencën, feston diversitetin përmes muzikës dhe bashkon Evropën në një skenë” thuhet në reagimin e EBU.

Ukraina sot ka ndryshuar përfaqësuesin e tyre në Eurovizion.