Plastika tashmë po ndot shkëmbinjtë e botës dhe do të shkatërrojë pasurinë fosile të së ardhmes, thonë ekspertët.

Shkencëtarët në Institucionin e Oqeanografisë Scripps, California, studiuan shtresa të sedimenteve në bregdetin perëndimor të Amerikës që datojnë që nga 1834. Atje, ata gjetën se mikro-grimcat kishin hyrë në Basenin e Santa Barbara, dhe ka shumë të ngjarë të ketë ndodhur përmes ujit të ndotur që rrjedh në oqean.

Për më tepër, niveli i shkatërrimit është rritur në dekadat e fundit, duke u dyfishuar çdo 15 vjet që nga fundi i Luftës së Dytë Botërore, kur prodhimi i plastikës lulëzoi. Mikro-plastika që gjendet më shpesh në mostrën 36cm ishin pëlhura sintetike të përdorura në rroba. Të tjerët përfshinin copa shiriti plastik, siç ishte ai që përdorej për të mbështjellë sende ushqimore ose vulosur sende për dërgesë.

Si rezultat, ekspertët sugjerojnë se provat potencialisht mund ta përcaktojnë epokën tonë gjeologjike si ‘epoka plastike’. Jennifer Brandon, i cili drejtoi studimin, tha: Është mjaft e dëmshme për kafshët që jetojnë në fund të oqeanit: shkëmbinj nënujorë koral, midhje, goca deti etj. Por fakti që po hyn në pasuritë tona fosile është më shumë një pyetje ekzistenciale, shprehen studiuesit.

Të gjithë mësojmë në shkollë për epokën e gurit, epokën e bronzit dhe epokën e hekurit, por a do të njihet kjo si epoka plastike? Është me të vërtetë një gjë e frikshme, tha një prej studiuesve, që kjo do të kujtohet për gjeneratat tona.

Pak kohë më parë, ekspertët e konservimit në Universitetin e Vjenës pohuan se ne të gjithë po hamë rreth 73,000 copa të vogla plastike çdo vit përmes ushqimit dhe pijeve. Këto po hyjnë pa dashje në gojët, zorrët dhe feçet, pasi shkencëtarët zbuluan se një lëvizje mesatare ditore përmban 200 copë mikroplastikë.