Dashakeqësia ndaj shqiptarësisë së Shaqirit e Xhakës

Nga Gani Mehmetaj – Kosovë

Pas Ibrahim Rugovës askush nuk arriti ta ndërkombëtarizojë e ta riaktualizoj çështjen shqiptare në Dardani e në Gadishullin Ilirik më shumë se sa Shaqiri, Xhaka, Behrami e Xhemajli. Mediet Perëndimore i ritheksuan edhe një herë krimet serbe në Dardani, shpjeguan se prindërit e këtyre futbollistëve ashtu si mijëra familje shqiptare ishin viktima të dhunës serbe.
Pjesa dërmuese e opinionit, medieve, deputetëve e politikanëve zviceranë e mbështetën Shaqirin e Xhakën, qëndruan prapa tyre pas figurës ‘nacionaliste” të shqiponjës dhe u tallën me histerinë serbe për disfatën dhe për zhurmën koti që e bënë kundër futbollistëve shqiptarë. Mediet zvicerane e perëndimore i tallën edhe zyrtarët e FIFA-s që reaguan serbisht.
Vetëm një deputet zviceran pati rezerva ndaj simbolikës së shqiponjës për arsyet e veta “atdhetare”. Por nuk e kuptova pse një surrogat gazetari i kooperativave të Skraparit (M. Nano) në një gazetë shqipfolëse i lëpinë serbët aty ku nuk duhet, duke u përpjekur t’u thotë se Shaqiri e Xhaka nuk janë ata.
Për shkak të servilit të pa dinjitetshëm e të padijshmit proverbial, Mustafa Nanos, duhet të sqarohet opinioni i huaj se duart e kryqëzuara me shqiponjën dykrenore nuk janë manifestim kundër serbëve e Serbisë, ashtu siç duan t’ia përkëdhelin sedrën vetës serbët e frustruar me ndenjen e vogëlsisë e të hiçit, por simboli i duarve me shqiponjë është shprehje e shqiptarësisë.
As tre gishtat e serbëve nuk kemi pse i përjetojmë manifestim kundër shqiptarëve, sikur policët e ushtarët serbë kur bënin krime në Dardani, para kufomave të mos fotografoheshin me tre gishta. Patrikana e Moskës dhe Kisha Serbe atëbotë ua bekonte armët dhe i shpallte heronj këta kriminelë me tre gishta.
Serbët mu si rusët, kur u shkërmoq diktatura sovjetike, e zëvendësuan përshëndetjen pesëdhjetëvjeçare të grushtit komunist me tre gishta, duke iu kundërvënë përshëndetjes së kombeve jo ruse me dy gishtat latin. Serbëve pro rusë u shkonte për shtati tre gishtëshi në luftën kundër kroatëve katolikë dhe shqiptarëve properëndimor që e bënë simbol përshëndetjen me dy gishta latin. Edhe në Kroaci serbët fotografoheshin para kufomave me tre gishta.