Sot doli nga shtypi numri 13 i revistës “Illz” -Revistë letrare e Tiranës periodike dy mujore

Sot, më 23 qershor 2018,  doli nga shtypi numri 13 i revistës “Illz”  – Revistë letrare e Tiranës
periodike dy mujore

Sponsor: Flamur Hoxha
Drejtor: Izet Duraku
Kryeredaktor: Rexhep Shahu

B O R D I:
Ak. Floresha Dado; ak. prof. dr. Francesko Altimari; ak. prof. dr. Matteo Matteo Mandalà’; ak. Mehmet Kraja; ak. Shaban Sinani; ak. Vasil Sofokli Tole; prof. as. dr. Elindë Dibra (Ramadani); prof. Eqrem Kryeziu; prof. dr. Fatmir Sulejmani; prof. Dr. Gëzim Aliu; prof. dr. Gëzim Rredhi, prof. dr. Xhavit Beqiri; dr. Ermira Ymeraj; dr. Nezir Bata; dr. Luçiano Boçi; dr. Salajdin Salihu; Agron Tufa; Anton Gojcaj; Ben Andoni; Beti Njuma; Dinos Dinos S. Koubatis; Fahri Musliu; Flutura Açka; Iskra Geshovska; Lazer Stani; Luan Rama; Luljeta Lleshanaku; Skënder Skender Zogaj; Vahid Vaid Hyzoti; Xhevdet Bajraj; Zija Çela.

Botues: Klubi i Poezisë, Tiranë
e-mail: revistaillz@yahoo.com ose klubipoezis@yahoo.com

Dizajnimi i logos dhe ballinës së revistës: Enis Dibrani – student i klasës “intro to visual arts” nën drejtimin e profesor Xhevahir Kolgjini, në AUK/RIT Prishtinë.

Arti grafik: BoV Desing – Blendi
Foto e ballinës nga Elvin Shahu

ISSN 2520-7571

Dorëshkrimet nuk kthehen. Shkrimet duhet të vijnë në formën përfundimtare, ndryshe nuk botohen.
Përgjegjësia për përmbajtjen e shkrimeve u takon autorëve.

P ë r m b a j t j a e nr. 13, “Ill z”, Revistë Letrare e Tiranës

F a q e t e r e d a k s i s ë
HESHTJA…/ 9
WILLIAM SAROYAN – LETËR NJË SHKRIMTARI TË RI ME TALENT… Përktheu: Granit Zela/10
BEHAR GJOKA – SHKRIMI SI HABI! …/12
Albina Idrizi – QUO VADIS, POET? /13

P e r s o n a l i t e t
JOSIF PAPAGJONI – JANË CA DASHURI FATALE – (Shënime rreth romanit “Kohë e djegur” të shkrimtarit Thanas Medi)/ 17
THANAS MEDI – SHEGËT TUNDESHIN SI GJINJ – fragment nga romani “Kohë e djegur”/21

S t u d i o
GULAGU ANASH PARAJSËS DHE POEZIA E TOTALITARIZMIT – Intervistë e Philip Roth-it me Milan Kunderën – Përktheu: Granit Zela / 33
FLOGERTA KRYPI – NJË TAKIM ME CARLOS RUIZ ZAFON – intervistë / 40

T ë F t u a r
VLADISLAV BAJAC* – HAMAM BALLKANI fragment romani – Përktheu nga origjinali serbisht Ben Andoni / 47
PËRRALLA KINEZE – Zgjodhi e shqipëroi Mustafa Hoxha / 52

T ë z g j e d h u r
VIRGJIL MUÇI – PIRAMIDA E SHPIRTRAVE – fragment romani- /59
FLOGERTA KRYPI – GJITHÇKA RRETH ASGJËSË – (fragment nga novela “Më blij një kujtim”/ 65
Arben Prendi – AKUARELET E JETËS DHE TË VDEKJES – fragment poemthi/ 71
Shkelqim Cela – (fragment nga romani “Zgjuesit”, kapitulli i 16/ 77
Shaip Beqiri – NËNA E DHEMBJEVE TË MËKUARA – poezi – /82
IBRAHIM KADRIU – KOHË KUR E SHIHNIM VETVETEN TEK NJËRI-TJETRI – (Me Ibrahim Rugovën)- /88
Roland Gjoza – KU S’MË SHKON MENDJA SONTE – poezi – / 98
FRANCESCO MICIELI – NJË HISTORI E RËNDOMTË / 104
AGIM GJAKOVA – PAS NJËZETEPESË VJETËSH – (Fragment nga romani “Ti mundesh…”) – / 107
ISLAM ÇENGA – KARTOLINË NËNËS PËR VITIN E RI – poezi – / 110
MANJOLA BRAHAJ – MUZIKA – / 114
Drita Lushi – PO TË LË MBI TRYEZË, KËTË POEZI / 117
Lumturi Ymeri Bersava – KUR MË FSHEH SYTË… / 120
AZEM OSMANI – PELLUMBI S’ËSHTË MË POSTIER – 124
SOFIA DAKO ARAPI – poezi / 126
POZAET QOSE- DRE NË SHTIGJE FRYME/ 129
EDLIRA VELAJ – MARUA/ 132
SOTIR ATHANASI – KARTOLINA/ 135
Daniela Xhani Kreka – KJO MBRËMJE KA HAPA TË VEGJËL/139
KALTRINA SADIKI – ME TË DASHTË TY / 143
Eva Gjoni – ZONJA ME VATH PERL / 147

R e t r o
VIKTOR EFTIMIU – KËNGË PREJ BALLKANIT/ 155
WILLIAM SHAKESPEARE – sonete – Përktheu nga anglishtja: Servet Bytyçi / 160

P e r s o n a l i t e t i
SHABAN SINANI – MATTEO MANDALÀ DHE DISA SHENJIME PËR LIBRA TË TIJ / 165
MATTEO MANDALÀ – ARBËRESHËT, NJË GUR THEMELTAR NË KULTURËN SHQIPTARE – (Në nderim të prof. Eqrem Çabejt)- / 177
MATTEO MANDALÀ – FALSIFIKIME DHE NDËRTIME TË IDENTITETIT ARBËRESH TË SHEKULLIT XVIII – Sicilia, atdheu i falsifikatorëve?- / 181
MATTEO MANDALÀ – VEPRA E NILO BORGIA-S, BURIM I RËNDËSISHËM PËR HISTORINË E JUGUT TË SHQIPËRISË/ 192

P l u s
Bardha Alimeta – Dashuri e vjeter / 201
XHENIS MARKU – Në ditët monotone / 202
Mimoza Çobo – HIMNI I BUKURISË BURRËRORE / 203

N ë t a k i m m e s h k r i m i n
Eqrem Kryeziu – POETIKA E SKIROIT – Kapitulli 5 – MINO / 207
ALI ALIU – URTIA SOLOMONIANE E POEZISË SË SADIK BEJKOS / 217
Zija Cela – “PËRPARA FUNDIT” NË PËRGJIGJEN E FUNDIT / 222
Fatmir Sulejmani THYES KONVENCASH ROMANTIKE / 226
ROBERT SCHOLES – LEXIMI SI ZEJE – Përktheu: Granit Zela / 233
Afrim Rexhepi – PROTONIZMI DHE EKOKRITIKA/ 237
Sherif SelimiI – DISA REFLEKSIONE TEORIKE MBI HERMETIZMIN DHE HERMENEUTIKËN/ 242
NDUE DEDAJ – SONATA E DIELLIT E NJË POETI / 247