Përbërësit: (Përbërësit më poshtë janë për 4-5 persona)
4 filxhanë çaji me qumësht
30 gr kajmak ose ajkë qumështi
4 kokrra vezë
1 filxhan çaji sheqer
një lugë çaji vanilje
1 lugë gjelle niseshte
Përgatitja:
Si fillim, zieni qumështin dhe lëreni të ftohet pak. Më pas, rrihni vezët bashkë me sheqerin dhe kajmakun dhe hidhini në tenxheren ku keni qumështin. Merrni pak nga masa e qumështit shkrini niseshtenë dhe hidheni masën në tenxheren e qumështit. Përzijni mirë dhe vendosini në zjarr shumë të ngadaltë duke i përzjerë vazhdimisht në mënyrë që masa të mos nisë të zjejë pasi priten vezët.
Kur masa të trashet, largojeni nga zjarri. Hidhini vaniljen ose nëse preferoni lëkurë limoni të grirë.Vendoset në kupa ose në një tas të madh dhe pasi ftohet në temperaturë ambjenti futet në zonën e ngrirjes së frigoriferit. Sapo të ftohet dhe të ngrijë sa duhet është gati për t’u servirur.
Shoqërohet në mënyrë fantastike me reçel qershie apo luleshtrydhe, fruta të thata si dhe arra e bajame gjithashtu.Për një shije edhe më fantastike, këtë akullore mund ta përdorni edhe në shoqërimin e kekëve të ndryshëm apo edhe krepave të ëmbla.
Nëse preferoni akulloren mund ta shoqëroni edhe me copëza çokollate apo biskotash të ndryshme.Këtë recetë mund ta përgatisni edhe pa kajmak duke përdorur përbërësit e tjerë më sipër.