Rritet numri i vizitorëve në muze dhe teatro por braktisen bibliotekat

Muzetë dhe parqet arkeologjike kanë “rrëmbyer” një shifër mbresëlënëse vizitorësh në tremujorin e parë 2018, krahasuar me të njëjtën periudhë të një viti më parë. Shifrat e kulturës të publikuara nga Instituti i Statistikave tregojnë se numri i vizitorëve në muze në tremujorin e parë 2018 është 24.477, duke shënuar rritje me 83,7%, krahasuar me tremujorin e parë 2017.

“Në kala e monumente të tjera, numri i vizitorëve ka një rritje prej 39,4%, ndërmjet tremujorit të parë 2018 dhe të njëjtit tremujor në vitin 2017. Në tremujorin e parë 2018, numri i vizitorëve në parqe arkeologjike është 13.872, me një rritje prej 61,2%, krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit të mëparshëm” thuhet në raport.

Interes edhe për Teatrin

Shqiptarët kanë qenë më aktivë në ndjekjen e shfaqjeve në Teatër, duke rritur kështu numrin e spektatorëve, por kjo ka ardhur edhe si rrjedhojë e rritjes së përgjithshme të numrit të shfaqjeve. “Numri i shfaqjeve kulturore në tremujorin e parë 2018 është 344, duke shënuar një rritje me 61,5% krahasuar me tremujorin e parë 2017. Në tremujorin e parë 2018, numri i spektatorëve është 74.848, duke shënuar rritje me 73,4%, krahasuar me të njëjtën periudhë të një viti më parë”, vlerëson INSTAT.

Pjesëmarrja mesatare sipas shifrave zyrtare, në tremujorin e parë 2018 është 218 spektatorë/vizitorë për shfaqje, dhe ka pësuar rritje me 7,4%, krahasuar me tremujorin e parë 2017

Libri, thellohet braktisja e bibliotekave

Një tendencë që po vihet re prej kohësh tashmë është ajo e braktisjes së njësive bibliotekare. Të dhënat zyrtare të tremujorit të parë 2018 konfirmojnë sërish rënie të interesit.

“Numri i shërbimeve të njësive bibliotekare dhe numri i frekuentuesve të Bibliotekës Kombëtare në tremujorin e parë 2018 ka pësuar rënie me rreth 86,0% krahasuar me tremujorin e parë 2017. Në tremujorin e parë 2018, në Bibliotekën Kombëtare janë afishuar 1.812 botime, 62,8% më pak në krahasim me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar. Nga këto botime 340 ishin tituj të rinj dhe 1.472 ekzemplarë të rinj” vlerëson INSTAT.