Fabrikat e mëdha afrikane në Bregun e Fildishtë dhe Gana që përpunojnë kakao po mbyllen sepse nuk mund të përballojnë blerjen e bimës së papërpunuar në formë fasule.

Kjo do të thotë se çmimi i çokollatës, prodhuesit e së cilës tashmë kanë rritur çmimet për konsumatorët, ka të ngjarë të rritet në mbarë botën, raportoi Reuters.

Kjo situatë ka ndodhur pas tre vitesh korrje të këqija të kakaos dhe një e katërta pritet në dy vendet e përmendura afrikane, të cilat prodhojnë pothuajse 60 për qind të sasive botërore të kësaj bime.

Kakaoja është më shumë se dyfishuar në çmim gjatë vitit të kaluar, kështu që prodhuesit e çokollatës nuk mund ta përballojnë atë dhe mbështeten te përpunuesit që mund t’i kthejnë fasulet në gjalpë dhe pije alkoolike, të cilat ata mund t’i përdorin për të bërë çokollatë.

Sipas burimeve, më shumë fabrika të mëdha shtetërore mund të mbyllen së shpejti në Bregun e Fildishtë, ku ndodhet pothuajse gjysma e prodhimit botëror të kakaos.

Shumica e tetë fabrikave të prodhuesit të dytë më të madh të Ganës, duke përfshirë një kompani shtetërore të përpunimit, kanë ndërprerë vazhdimisht punën për javë të tëra që nga fillimi i sezonit në tetor.