Kompania jug-koreane e ndërtimit Booyoung Group, planifikon të japë miliona dollarë për të ndihmuar në rregullimin e nivelit shumë të ulët të lindjeve në Korenë e Jugut.

Kompania me seli në Seul planifikon t’i japë secilit prej punonjësve të saj 100 milionë won koreane (75,000 dollarë) sa herë që ata kanë një fëmijë.

Për më tepër, ajo do të japë një total prej shtatë miliardë won koreanë (5.25 milionë dollarë) në para, për punonjësit që kanë lindur 70 foshnja që nga viti 2021.

Një zëdhënës i Booyoung deklaroi se kjo ndihmë në para është e destinuar si për gratë ashtu edhe për burrat.

Shkalla e lindshmërisë së Koresë së Jugut në vitin 2022 ishte 0.78, që ishte shkalla më e ulët e lindshmërisë në botë.

Kjo normë pritet të bjerë në 0.65 deri në vitin e ardhshëm. Këto shifra zyrtare tregojnë se Koreja e Jugut ka një bombë demografike me sahat.

Shoqëritë e vendeve të tjera të Azisë Lindore po plaken gjithashtu me shpejtësi pas disa dekadash industrializimi dramatik.

Shoqëritë e shumë vendeve evropiane po plaken gjithashtu, por shpejtësia dhe pasojat e këtij procesi janë moderuar nga imigracioni.

Megjithatë, vende të tilla si Koreja e Jugut, Japonia dhe Kina i janë shmangur imigrimit masiv si një mënyrë për t’u marrë me një popullsi në moshë në tkurrje.

Presidenti i kompanisë Booyoung, Lee Joong-keun, tha se kompania ofron mbështetje të drejtpërdrejtë financiare për punëtorët e saj për t’i ndihmuar ata me barrën financiare të rritjes së fëmijëve.

Punonjësve me tre foshnja do t’u jepet një zgjedhje midis marrjes së 300 milion won korean (225,000 dollarë) në para të gatshme ose marrjes me qira të një shtëpie nëse autoritetet sigurojnë tokë për ndërtim.

“Shpresoj se do të njihemi si një fushatë që kontribuon në inkurajimin e nivelit të lindjeve dhe që kujdeset për të ardhmen e vendit”, u tha Lee punëtorëve të tij.

Booyoung është një kompani që u themelua në vitin 1983 dhe që atëherë ka ndërtuar më shumë se 270,000 njësi banimi.

Kompani të tjera private të Koresë së Jugut, si dhe vetë qeveria, ofrojnë stimuj financiarë për të inkurajuar njerëzit që të kenë më shumë fëmijë.

Megjithatë, shuma e Booyoung është më e madhja deri më tani. Stimuj të ngjashëm ekzistojnë edhe në Kinë, ku popullsia është në rënie për dy vite me radhë.