Ata që ushqehen në Japoni së shpejti mund të jenë në gjendje të shijojnë ushqimet e tyre të preferuara pa pasur nevojë të shqetësohen për “sasinë e kripës”.

Duke pretenduar se është hera e parë në botë, studiuesit kanë zhvilluar shkopinj që krijojnë artificialisht shijen e kripës, si pjesë e përpjekjeve për të reduktuar nivelet e natriumit në disa nga pjatat më të njohura të vendit,.

Shkopinjtë funksionojnë duke përdorur stimulim elektrik dhe një mini-kompjuter të veshur në “rripin e dorës së ngrënësit”.

Pajisja krijon një ndjenjë të kripës, sipas Homei Miyashita, një profesor në Universitetin Meiji në Tokio, laboratori i të cilit bashkëpunoi me prodhuesin e ushqimit dhe pijeve Kirin për të zhvilluar pajisjen.

Ekipi tha se do të përpunonte prototipin dhe shpresonte t’i bënte shkopinj të disponueshëm për konsumatorët vitin e ardhshëm.

Veglat mund të gjejnë një audiencë të hapur në Japoni, ku dieta tradicionale priret të jetë e pasur me kripë për shkak të përdorimit të përbërësve të tillë si miso dhe salca e sojës.