Historia e vërtetë e një vejushe të luftës në Kosovë, e cila sfidoi traditën për të nisur një sipërmarrje të suksesshme biznesi, tregohet në “Hive”, një film që regjisorja e tij shpreson të edukojë shikuesit për tejkalimin e pasojave traumatike të konfliktit.

Fahrije Hoti ishte 28 vjeç kur humbi burrin e saj, së bashku me pothuajse të gjithë popullsinë mashkullore të fshatit të saj, në kryengritjen e shumicës etnike shqiptare të Kosovës në vitet 1998-99 kundër sundimit represiv serb.

Duke pasur nevojë të siguronte familjen e saj, nëna e dy fëmijëve themeloi kooperativën e parë bujqësore në Kosovë vetëm për femra e veja të tjera të luftës.

Historia e saj është sjellë në ekranin e madh nga Blerta Basholli, 39 vjeç, duke debutuar si regjisore e filmit artistik me çmimin “Hive”. Basholli ishte 16 vjeç dhe u detyrua të largohej nga kryeqyteti i Kosovës, Prishtina kur filloi konflikti.

Plagët e luftës u rishfaqën kur ajo mblodhi ekipin e saj për të xhiruar filmin, i cili do të ketë shfaqje speciale në të gjithë Britaninë, e ndjekur nga një shfaqje më e gjerë kinematografike në Mbretërinë e Bashkuar më 18 Mars.

“Mendova se do të merreshim me të. Mendova se folëm për të dhe e tejkaluam atë. Por nuk mendoj se e bëmë,” tha ajo për Reuters.

“Kur kishte një skenë të vështirë në xhirime, i gjithë ekuipazhi ishte shumë i qetë dhe shumë njerëz po qanin. Ishte vërtet e vështirë, por në një farë mënyre na ndihmoi të flisnim për të dhe të shpresojmë të shërohemi nga ajo duke e diskutuar më shumë”.

Mbi 13,000 njerëz besohet se kanë vdekur gjatë luftës në Kosovë, me qindra ende të pagjetur. Luftimet përfunduan pasi sulmet ajrore të NATO-s hynë në Kosovë, e cila fitoi pavarësinë në vitin 2008.

Në film, Hoti, i luajtur nga Yllka Gashi, jeton në një komunitet patriarkal që nuk i miraton gratë që punojnë në tregti dhe nuk ka arsim formal për biznes.

Më pas, ajo i merr gjërat në duart e saj, duke mësuar të drejtojë makinën dhe duke frymëzuar gratë përreth saj që të fillojnë të prodhojnë “ajvar”, një shije popullore lokale që ata e shesin në një supermarket lokal.

“(Hoti) më frymëzoi shumë. Ajo me të vërtetë më inkurajon që të mos ndalem kurrë. Kështu që dua të jetë linja kryesore e filmit”, tha Basholli. Dhe pastaj, përmes saj, duke treguar pasojat e luftës, vetëm për të thënë se si ajo luftë nuk i sjell dobi askujt; në Ukrainë, në Kosovë, askund.

“Hive” fitoi tre çmime kur u shfaq premierë në Festivalin e Filmit Sundance 2021.

Ishte një festë e vërtetë për mbarë Kosovën”, tha Basholli. “Historia e Fahrijes, por edhe udhëtimi i Hive, u dha njerëzve shpresë se nëse punoni shumë, mund të bëni diçka”.