Kërkuesit izraelitë thonë se kanë zhvilluar një mënyrë “revolucionare” për të përmirësuar shikimin dhe heqjen syzeve dhe lentet e kontaktit, të cilat, sipas tyre, se do të mund të bëhen në shtëpi me një smartphone, një pajisje të vogël lazer dhe pika të veçanta të syve.

Teknologjia u zhvillua nga hulumtuesit në “Shaare Zedek Medical Center” në Jeruzalem dhe Instituti i Nanoteknologjisë dhe Materialeve të Avancuara të Universitetit Bar-Ilan.

“Ne duam të modifikojmë vizionin dhe korrektojmë llojet e gabimeve thyesore”, tha Dr. David Smadja, një oftalmolog, i cili zhvilloi atë që ai e quan “Nano-Drops” (pikat loti) së bashku me Prof. Zeev Zalevsky, Fakulteti Kofkin i Inxhinierisë së Bar-Ilanit dhe Prof. Jean-Paul Moshe Lellouche, Udhëheqës i Departamentit të Kimisë në Bar-Ilan, shkruan “Times of Israel”.

Gabimet refraktive ndodhin kur drita nuk është e fokusuar në mënyrë të saktë në retinë për shkak të formës së syrit. Llojet më të zakonshme të gabimit refraktiv janë largpamja, largpamësia, astigmatizmi dhe presbiopia – dalja largpamëse më vonë. Tregu global i pajisjeve për syrin, të tilla si lente, pritet të kalojë në 167 miliardë dollarë në vitin 2026, sipas Statista.

Studiuesit izraelitë kanë dalë me një mënyrë për të riformuar bebëzën , e cila përbën 60 për qind të fuqisë optike të syrit. Ata provuan sistemin e tyre në sytë e derrave të vdekur, të cilët kanë një sistem optik shumë të ngjashëm me atë të njeriut.

“Ne kemi arritur një korrigjim prej 3 dioptrash”, tha Smadja. Një dioptër është treguesi optike e përdorur për të matur vizionin. “Kjo do të thotë se dikush që ka nevojë për lexim të syzeve tani do të jetë në gjendje të shkojë pa to,” tha ai.

Ka tre hapa për teknologjinë që është tani në zhvillim.

Hapi i parë kërkon që pacientët të matin shikimin e tyre nëpërmjet telefonave të mençur. Ka tashmë një numër aplikacionesh që e bëjnë këtë, tha Smadja.

Hapi i dytë kërkon që pacientët të përdorin një aplikacion të dytë – të zhvilluar nga hulumtuesit – të cilat do të kishin një pajisje lazer të vendosur në smartphone.

Kjo pajisje do të japë impulse lazer në sy në më pak se një sekondë që vepron mbi bebëzën për të ndihmuar në korrigjimin e gabimit refraktiv të saj.

Gjatë fazës së fundit, Nano-Drops – e përbërë nga nanopjesëza jo-toksike të proteinave – futen në sy dhe aktivizojnë formën, duke korrigjuar kështu shikimin e pacientëve.

Hulumtuesit tani po mbledhin fonde për të eksperimentuar mbi derrat apo lepujt e gjallë dhe për të ndjekur efektin e pikave gjatë një periudhe më të gjatë kohore. Ata shpresojnë, tha Smadja, për të testuar teknologjinë mbi njerëzit në verën e vitit 2019.

Gjetjet u patentuan nga ana e Universitetit Bar-Ilan dhe hulumtuesit po mendojnë për ngritjen e një startupi për zhvillimin e mëtejshëm të produktit. Ka tashmë një numër investitorësh të cilët kanë shprehur interes në teknologji, tha Smadja.