Shkencëtarët në SH.B.A. pretendojnë të kenë zhvilluar ‘grailin e shenjtë’ të baterive të automjeteve elektrike, duke përdorur një dizajn të frymëzuar nga një sanduiç BLT.

Bateria, e zhvilluar nga ekspertët e Harvardit, është metal litium, sesa jon litiumi që gjendet në EV që janë tashmë në treg. Dizajni i frymëzuar nga BLT kapërcen çështjen e dendriteve, struktura të vogla, të ngurta, të ngjashme me pemët, që mund të rriten brenda një baterie litiumi dhe të përshpejtojnë dështimin e baterisë.

Bateritë litium-metal kanë pasur potencial të madh për kapacitetin e tyre për të bartur energji, por janë mbajtur nga një paaftësi për tu karikuar. Me projektin e tyre të ndërlikuar, studiuesit vlerësojnë se bateria e tyre mund të karikohet dhe të shkarkohet të paktën 10,000 herë.

Teknologjia mund të rrisë jetëgjatësinë e EV-ve në atë të makinave me benzene, 10 deri në 15 vjet, pa nevojën e zëvendësimit të baterisë ndonjëherë gjatë kësaj kohe dhe të hapë rrugën për EV që mund të karikohen plotësisht brenda vetëm 10 deri në 20 minuta, pretendojnë ata.

Aktualisht, bateritë EV degradojnë me kalimin e kohës dhe zgjasin deri në shtatë ose tetë vjet, varësisht nga sa përdoren, ashtu si një bateri smartphone. Bateritë EV mund të zëvendësohen, por ato mund të kushtojnë mijëra paund, që do të thotë se shoferët shpesh zgjedhin të blejnë një EV të ri fare.

Një bateri litium-metali konsiderohet si grali i shenjtë për kiminë e baterisë për shkak të kapacitetit të saj të lartë dhe dendësisë së energjisë,’ tha Xin Li, profesor i asociuar i shkencës së materialeve në SEAS.