Kancelarja gjermane Angela Merkel theksoi sot rëndësinë e marrëdhënieve të ngushta transatlantike me Shtetet e Bashkuara, të cilat ajo tha se tani janë më të rëndësishme se kurrë, duke përmendur sfidat e paraqitura nga fuqia e Kinës dhe agresioni i Rusisë.

Në konferencën e Berlinit mbi të ardhmen e lidhjeve transatlantike, kancelarja tha se kishte shumë sfida të mëdha me të cilat përballen SHBA dhe Evropa, të tilla si pandemitë, ndryshimi i klimës dhe “sigurisht një konstelacion i ndryshuar i pushtetit bazuar në forcën ekonomike dhe politike të Kinës dhe pjesërisht pamje shumë agresive të Rusisë”, raporton Reuters.

Duke folur me anëtarët e bllokut të saj konservator në Berlin, ajo theksoi se Shtetet e Bashkuara janë dhe do të mbeten partneri më i rëndësishëm i Evropës.

Merkel shpesh është përplasur me ish-presidentin Donald Trump për një larmi çështjesh dhe ka pranuar se “partneriteti nuk ka qenë aq jetësor sa mund të ishte në vitet e fundit”, shkruan agjencia.

Ajo shprehu lehtësimin se nën udhëheqjen e Joe Biden, bashkëpunimi me Shtetet e Bashkuara është bërë më i afërt dhe më i koordinuar përsëri, megjithëse ajo sugjeroi që do të duhej kohë për të rregulluar gjërat.

Merkel shtoi se bashkëpunimi transatlantik “u kthye në punë”, por që ishte gjithashtu i ndryshëm nga “biznesi normal”.

“Është e qartë për mua dhe ishte e qartë edhe gjatë viteve të vështira që ne mund të gjejmë përgjigje për detyrat e përbashkëta dhe pyetjet e së ardhmes vetëm në një bashkëpunim më të ngushtë,” tha Merkel.

Ajo më parë tha se një marrëveshje tregtare midis Shteteve të Bashkuara dhe Bashkimit Evropian do të kishte shumë kuptim.

Sipas saj, megjithëse Gjermania nuk është e interesuar në një botë të ndarë “në kampe” siç ishte në Luftën e Ftohtë, është mirë që Shtetet e Bashkuara, “aleati më i rëndësishëm i Evropës”, dolën në krah të Evropës në rivalitet me Kinën dhe Rusinë, raporton Reuters.

“Unë gjithmonë kam mbështetur marrëveshjen tregtare midis Shteteve të Bashkuara dhe Bashkimit Evropian. Ne kemi marrëveshje tregtare me kaq shumë rajone të botës. Do të kishte shumë kuptim të zhvillonim një marrëveshje të tillë tregtare këtu, të ngjashme me atë që bëmë me Kanadanë,” tha Merkel.