Presidenti i Gjermanisë kritikoi ashpër modelin e biznesit rrjeteve sociale. Ai bën thirrje për një aleancë mes Evropës e SHBA.

Presidenti i Gjermanisë, Frank-Walter Steinmeier ka bërëthirrje për rregulla efikase për rrjetet sociale. këtë mënyrëmund frenohen mirë gjuha e urrejtjes dhe lajmet e rreme internet.

takimin “Forum Bellevue”, Steinmeieri tha se ai ishtekritik ndaj modelit biznesit platformave tilla si Facebookdhe Twitter, model i cilisiç u shpreh ai konkretishtsynoneksitim, zemërim, tërbim dhe frikë.

Shpejtësia dhe acarimi shpërblehen, qëndrimet e njëanshmedhe pavërtetat mbeten pa përgjigje, demagogjia dhepropaganda shumë shpesh mbeten pa u qortuar.

Biznesi i vëmendjes, sipas Presidentit gjerman, po bëhetnjë kërcënim për demokracinë.

Vlerat mbi cilat ndërtohet çdo demokraci, siç janërespekti, e vërteta dhe ndjenja e përgjegjësisë, nuk llogariten.Steinmeier e sheh këtë si kërcënim serioz për demokracinë, jo fundi sepse armiqtë e saj i shfrytëzojnë me shkathtësi këto pika dobëta. Akuzat Steinmeier u bën kompanive mëdha teknologjisë si Facebook, Youtube, Twitter dhe Co. nuk janë reja, por qartësia cilën ai i përmendi ato tërheqvëmendjen.

luftën për rregullat duhet zbatohen për operatorët e platformave, Steinmeieri mbështetet një aleancë evropiano-amerikane. “Ne duhet t’i kundërvihemi modelit diktaturësdigjitale me një alternativë demokratike“, tha ai, duke iu referuarpolitikës internetit Rusisë dhe Kinës.

Nga ana tjetër, për Shtetet e Bashkuara dhe Evropën, aisheh mundësinë e krijimit njëteknosfere përbashkët, mund përcaktojë standardet globale. Kjo do ishte njërivendosje e partneritetit transatlantik, tha Steinmeier. aud (dpa, br, sz).