Sponsor: Flamur Hoxha
Drejtor: Izet Duraku
Kryeredaktor: Rexhep Shahu
Botues: Klubi i Poezisë
e-mail: revistaillz@yahoo.com ose klubipoezis@yahoo.com
Arti grafik: BoV Desing – Blendi Shahu

ISSN 2520-7571

B O R D I:
Ak. Floresha Dado; ak. prof. dr. Francesko Altimari; ak. prof. dr. Matteo Mandala’; ak. Mehmet Kraja; ak. Shaban Sinani; ak. Vasil S. Tole; prof. as. dr. Elinda Dibra; prof. Eqrem Kryeziu; prof. dr. Fatmir Sulejmani; prof. Dr. Gëzim Aliu; prof. dr. Gëzim Rredhi, prof. dr. Xhavit Beqiri; dr. Ermira Ymeraj; dr. Nezir Bata; dr. Luçiano Boçi; dr. Salajdin Salihu; Agron Tufa; Anton Gojcaj; Ben Andoni; Beti Njuma; Dinos Koubatis; Fahri Musliu; Flutura Açka; Granit Zela; Iskra Geshovska; Lazer Stani; Luan Rama; Luljeta Lleshanaku; Skender Zogaj; Vaid Hyzoti; Xhevdet Bajra; Zija Cela.

P ë r m b a j t j a e nr. 26, “illz”, Revistë Letrare e Tiranës

Ethem Haxhiademi – Mprojtja mâ e madhe qi munt t’i bahet nji shkrimtari… / 3

F a q e t e R e d a k s i s ë
Agim Baçi – Çfarë e pengoi pendimin e persekutorëve të regjimit komunist? / 11

R e t r o
Dialog i të Dëshpëruarit me Shpirtin e tij – I solli në shqip nga italishtja profesor Aleksander Meksi / 15

S t u d i o
Bob Dylan – Vendi i humbur – Shqipëroi Flurans Ilia / 19
Josif Brodskij – Ligjërata e Nobelit– Shqipëroi Agron Tufa / 22

P ë r s o n a l i t e t
Libra të shkrimtarit Martin Camaj/ 30
Martin Camaj – Vrasja e poetit – poezi / 31

I n m e m o r i a m
Silke Liria Blumbach – tregime / 41
Fahredin Gunga – Tri monologje me vetëveten – poezi / 43

T ë F t u a r
Franz Werfel – Njeriu s´shprehet dot- Përktheu: Anna Kove / 47
Zbignjev Herbert – Raport nga qyteti i rrethuar– Poezi – Shqipëroi Agron Tufa / 51
Jorge Luis Borges – Librat e mi – poezi – Përktheu Ramadan Musliu / 57
Dirk Walbrecker – Një shndërrim i mistershëm – Përktheu: Anrila Spahija / 63
Khalil Gibran – Poeti farëmbjellës – Nga libri Bredharaku – Përktheu e përgatiti Luan Rama / 66
Jamal Ouariachi – Uria – Fragment romani – Shqipëroi Albana Shala / 70
Salvatore Quasimodo – Dhe shpejt bie mbrëmja – Përktheu Herald Gjura / 73
Rabindranath Tagora – Fama e keqe – Përktheu Bajram Karabolli / 79
Gabriel García Márquez – Diçka shumë e rëndë ka për të ndodhur – Përktheu Bajram Karabolli / 82

T ë Z g j e d h u r
Flurans Ilia – Rruga e Bob Dylan drejt çmimit nobel në letërsi / 89
Eden Babani – Protesila shpirtmadhi – Poemë / 92
Faruk Myrtaj – Në emër të atit dhe të birit… që s’isha unë – Tregim / 97
Riza Braholli Mborja – Rekuiem për lirinë – poezi / 99
Avdush Canaj – Krisma shkronjash – poezi / 103
Elviz Malaj – Do të doja të isha shqiptar – Fragment nga libri “Nga veranda jote duket shtëpia ime” – Përktheu Beti Njuma / 106
Ilir Paja – Lëkura erës – poezi / 112
Alma Braja – Nuk është imi shiu – poezi / 115
Afrim Maliqi – “Fëmijë i dhembjes” – poezi – Përgatiti: Fadil Halimi / 118
Kristaq Turtulli – Himn për nënën – tregim / 121
Luan Rama – Ftesa – tregim / 127
Thomaidha Tanuçi – Hija – tregim / 140
Agron Tufa – Tre tregime / 142
Bashkim Saliasi – Pylli me lisa / 145
Meri Lalaj – Burrat e murrmë – poezi / 148
Uran Kostreci – A fal dot, Jezu ? – sonete / 150
Ismet Tahiraj – Plisi / 154
Lazer Stani – Shi japonez – tregim / 156
Prend Ukaj – Lojë kapuçash / 161
Pajtim Xhelo – Letër mikut tim / 164
Bledar Koçi – Vëllai / 166

P l u s
Albana Shala – Dashuria / 171
Meri Bo – Një lot qëndron mbi sy / 172

P e r s o n a l i t e t i
Vepra të shkrimtarit Besnik Mustafaj/ 174
Besnik Mustafaj – Historia si një mushkë – novelë / 175
Besnik Mustafaj – Zbulimi i burrit – Poezi nga libri Biri i Adamit / 197

N ë t a k i m m e S h k r i m i n
Natasha Lako – Naim Frashëri dhe Uollt Uitman / 207
Rudolf Marku – Një ngjyrë me emërin dashuri / 211
Gani Bytyçi – Vështrim mbi romanin Paranoja të Xhemal Ahmeti / 215
Emil P. Asdurian – Mendime mbi librin Uria / 219
Pirro Loli – Shtëpia ime prej deti… / 221
J. F. Pelushi – Marceline Debordes – Valmore dhe lirizmi mistik / 226