Në Bruksel, zyrtarët po debatojnë se kush do të lejohet të hyjë në BE më 1 korrik kur kufijtë ndërkombëtarë të unionit planifikohen të hapen dhe kush do të ndalohet. Ekzistojnë dy lista, një për ato që do të pranohen, dhe një për ata që nuk do të pranohen.

Lista ka ngjallur polemika pasi burimet zbuluan se Shtetet e Bashkuara, vendi më i goditur në botë nga Covid me më shumë se 2,4 milionë raste përfshihet në listën e dytë.

Të enjten, zyrtarët europianë nuk arritën të marrin një vendim në lidhje me vendet që do të ndalohen të hyjnë në vendet anëtare të BE. Një diplomat tha për Euronews se zyrtarët “nuk mund të arrijnë një marrëveshje” dhe se bisedimet do të vazhdojnë të premten.

Burimet nga BE hodhën dyshime edhe për datjen e rihapjes së kufijve më 1 korrik, pasi marrëveshja nuk do të vijë në kohë.

Lista e plotë e vendeve, shtetasve të të cilëve do të lejohen të hyjnë në Europë, sipas draft listës, publikuar nga Euronews është si më poshtë:

Shqipëria

Vatikani

Monako

Mali i Zi

Andorra

Serbia

Bosnja dhe Hercegovina

Ukraina

Turqia

Kosova

Republika Popullore Demokratike e Koresë

Turkmenistani

Vietnami

Kina

Tajlanda

Mjanmar

Mongolia

Japonia

Koreja e Jugut

Gjeorgjia

Butani

Libani

Indonezia

Uzbekistani

India

Taxhikistani

Kazakistani

Palau

Zelanda e Re

Australia

Dominika

Bahamas

Shën Luçia

Uruguai

Kuba

Gujana

Paraguai

Venezuela

Nikaragua

Kosta Rika

Kanada

Angola

Tunizia

Namibia

Uganda

Mozambiku

Mauritius

Zambia

Etiopia

Moroku

Algjeria

Egjipti

Ruanda

Burime diplomatike gjithashtu aluduan se ka mosmarrëveshje midis shteteve për kriteret që duhet të përdoren për këtë vendim. Ata po kërkojnë që ECDC, agjensia e BE për parandalimin e sëmundjeve, të dalë me më shumë detaje, duke shtuar se listat do të rishikohen çdo dy javë.