Studiuesit kanë identifikuar një rajon në Oqeanin Jugor në brigjet e Antarktikës si ajri më i pastër në Tokë.

Një ekip shkencëtarësh të klimës nga Universiteti Shtetëror i Kolorados, ishin kuriozë të shohin se deri ku arrijnë grimcat e prodhuara nga industria njerëzore dhe aktiviteti.

Për ta zbuluar, ata lundruan në Oqeanin Jugor, i cili rrethon Antartikën nën 40 gradë gjerësi jugore dhe mati përbërjen e ajrit në disa pika. Ata morën matje nga shtresa kufitare, një pjesë e atmosferës së ulët që vjen në kontakt të drejtpërdrejtë me sipërfaqen e oqeanit dhe arrin deri në 1.2 milje në atmosferë.

Mostrat e ekipit nuk treguan aerosole ose grimca të tjera që ishin të lidhura me ndotjen e njeriut ose aktivitete të tjera. Përkundrazi, pjesa më e madhe e grimcave dhe baktereve u gjurmuan përsëri në territoret prapa dhe zonat e tjera aty pranë, ku bakteret dhe materia mikroskopike nga oqeani përziheshin me erën dhe qarkullonin nëpër atmosferë.

Ekipi kombinoi të dhënat e erës për rajonin me analizën e mostrave të tjera të mbledhura nga oqeani dhe atmosfera që rrethojnë vendin kryesor të provës për të gjurmuar origjinën e grimcave në leximin origjinal.

Në përgjithësi studimi sugjeron që [Oqeani Jugor] është një nga vendet e pakta në Tokë që është prekur minimalisht nga aktivitetet antropogjene. Vendi i mëparshëm i ‘ajrit më të pastër’ të botës u identifikua nga studiuesit në 2019 në Cape Grim në Tasmania, afër skajit verior të Oqeanit Jugor.