Në spitalin Princesha e Uellsit, stafit të NHS  i është dërguar kjo këshillë:

Mënyra më e thjeshtë për të dalluar Coronavirus nga një Ftohtë e Përbashkët është që infeksioni COVID-19 nuk shkakton një hundë të ftohtë ose kollë me ftohje, por krijon një kollë të thatë dhe të ashpër.
Virusi zakonisht instalohet së pari në fyt duke shkaktuar inflamacion dhe një ndjenjë të thatësirës. Kjo simptomë mund të zgjasë midis 3 dhe 4 ditë.
Virusi zakonisht udhëton nëpër lagështinë e pranishme në rrugët e frymëmarrjes, zbret në trake dhe instalohet në mushkëri, duke shkaktuar pneumoni që zgjat rreth 5 ose 6 ditë.
Pneumonia manifestohet me ethe të lartë dhe vështirësi në frymëmarrje. Ftohti i zakonshëm nuk shoqërohet, por mund të ketë një ndjesi mbytjeje. Në këtë rast, mjeku duhet të thirret menjëherë.

Ekspertët sugjerojnë të bëni këtë verifikim të thjeshtë çdo mëngjes: Bëni frymë thellë dhe mbajeni frymën tuaj për 10 sekonda. Nëse kjo mund të bëhet pa kollitje, pa vështirësi, kjo tregon se nuk ka fibrozë në mushkëri, gjë që tregon mungesën e infeksionit. Rekomandohet ta bëni këtë kontroll çdo mëngjes
për të ndihmuar në zbulimin e infeksionit.

Parandalimi:
Virusi urren nxehtësinë dhe vdes nëse është i ekspozuar ndaj temperaturave më të mëdha se 80 ° F (27 ° C). Prandaj, pijet e nxehta siç janë infuzionet, supat ose thjesht uji i nxehtë duhet të konsumohen me bollëk gjatë ditës. Këto lëngje të nxehtë vrasin virusin dhe janë të lehtë për tu tretur.
Shmangni pirjen e ujit me akull ose pije me kube akulli.

Sigurohuni që goja dhe fyti të jenë gjithnjë të lagura, kurrë të mos thahen. Duhet të pini një gllënjkë ujë të paktën çdo 15 minuta.
PSE?
Edhe kur virusi hyn në ujë ose lëngje të tjera përmes gojës, ai do të skuqet nëpër ezofag direkt në stomak, ku acidet e stomakut shkatërrojnë virusin. Nëse nuk
ka ujë të mjaftueshëm, virusi mund të kalojë në trake dhe nga atje në mushkëri, ku është shumë e rrezikshme.

Për ata që munden, bëjnë banja dielli. Rrezet UV të Diellit vrasin virusin dhe vitamina D
është e mirë për ju.
Coronavirus ka një madhësi të madhe (diametri prej 400-500 nanometra) kështu që maskat në fytyrë
mund ta ndalojnë atë, nuk duhen maska ​​të posaçme për fytyrën në jetën e përditshme.
Nëse një person i infektuar teshtin afër, qëndroni 10 metra (3.3 metra) larg për të lejuar që virusi të bjerë
në tokë dhe të parandalojë që ajo të bie mbi ju.
Kur virusi është në sipërfaqe të forta, ai mbijeton rreth 12 orë, prandaj kur preken sipërfaqe të forta si dyer, pajisje, kangjella, etj, duart duhet të lahen plotësisht dhe / ose të dezinfektohen me xhel alkolik, virusi mund të jetojë si fole në rroba dhe indet midis 6 dhe 12 ore. Pastruesit e zakonshëm mund ta vrasin atë. Gjërat që nuk mund të lahen duhet t’i ekspozohen Diellit dhe virusi do të vdesë.
Transmetimi i virusit zakonisht ndodh nga infeksioni
i drejtpërdrejtë, duke prekur pëlhurat, indet ose materialet në të cilat është i pranishëm virusi.
Larja e duarve është thelbësore.
Virusi mbijeton në duart tona vetëm rreth 10 minuta. Në atë kohë shumë gjëra mund të ndodhin, duke fërkuar sytë, duke prekur hundën ose buzët. Kjo lejon që virusi të hyjë në fytin tuaj. Prandaj, për të mirën
tuaj dhe të mirën tuaj, lani duart shumë shpesh dhe dezinfektojini ato.
Ju mund të zhyteni me zgjidhje dezinfektuese (d.m.thListerinë ose Peroksid hidrogjeni) që eliminojnë ose minimizojnë sasinë e virusit që mund të hyjë në fyt. Duke vepruar kështu largon virusin përpara se të zbresë në trake dhe më pas në mushkëri.
Dezinfektoni gjërat prekur shpesh: telefonin celular, tastierën, miun, timonin e makinës, dorezat e dyerve, etj

Ju lutemi bëni të njëjtën gjë dhe kujdesuni!