Dieta perëndimore me yndyrë të lartë dhe sasi të ulët në fibra mund të rrisë rrezikun e listeriozës, një infeksion që kërcënon jetën.

Dieta perëndimore zakonisht është e mbushur me mish të kuq, ushqime të përpunuara, të skuqura ose me yndyrë të lartë, kokrra të rafinuara dhe sheqer.

Testet në minj treguan se konsumimi i kësaj dietë prekë bakteret e tyre të zorrëve, duke i bërë ata më të ndjeshëm ndaj listeriozës.

Listerioza, e cila është shumë e rrezikshme për ata që kanë sistemin imunitar të dobët, shkatohet nga bakteret Listeria monocytogenes.