Stresi mund të dëmtojë kujtesën dhe aftësitë e të menduarit

Njerëzit me nivel të lartë të gjakut të kortizolit si “hormoni i stresit”, mund të kenë aftësi më të këqija të kujtesës dhe të menduarit sesa ato me nivele më të ulëta.

Kortizoli prodhohen nga gjëndrat e veshkave dhe përfshihet në rregullimin e niveleve të sheqerit në gjak, reduktimin e inflamacionit, kontrollin e balancit të kripës dhe të ujit dhe funksioneve të tjera të trupit.

Në gratë, por jo tek meshkujt, kortizoli i lartë u shoqërua gjithashtu me zvogëlim të vëllimit të trurit. Nuk kishte asociim të niveleve më të ulëta të kortizolit me rezultatin e testit njohës ose madhësinë e trurit.

Autori kryesor, Dr. Justin B. Echouffo-Tcheugui, një profesor i mjekësisë në Johns Hopkins, tha se studimi sugjeron që edhe në njerëz pa simptoma, nivelet më të larta të kortizolit mund të jenë të rëndësishme.

“Ky është një studim fillestar. Hapi tjetër është një studim i ardhshëm para se të hidhen në përfundimin se kjo është me të vërtetë e rëndësishme. Tani është e parakohshme të merret parasysh ndërhyrja”, tha ai.