Cilat janë 20 qytetet më antike në botë? (Foto)

E përditshmja britanike, “Telegraph”, ka botuar një artikull ku tregon 20 qytetet më antike në botë . Në listë renditen  qytete kryesisht nga India, Lindja e Mesme dhe Ballkani. Për nga numri i qyteteve, Libani kryeson, ndërsa qyteti më i lashtë është Jerikoja, në Palestinë, por disa revista renditin Damaskun si të tillë. Shumë prej këtyre vendeve janë ende të banuara edhe në ditët  tona.


1.Jeriko, Palestinë, 9000 p.e.s.
2. Biblos, Liban, 5000 p.e.s

3.Alepo, Siri, 4300 p.e.s

4.Damask,  Siri  4300 p.e.s

5. Susa, Iran, 4200 p.e.s.

6. Fayium, Egjipt, 4000 p.e.s

7. Sidon, Liban, 4000 p.e.s. 

8. Plovdiv, Bulgari, 4000 p.e.s.,  

9.Gaziantep, Turqi, 3650 p.e.s.

10. Bejrut, Liban, 3000 p.e.s.

11. Jerusalem, Lindja e Mesme, 2800 p.e.s.

12.Tyre, Liban, 2750 p.e.s

13. Arbil, Irak, 2300 p.e.s

14. Kirkuk, Irak, 2200 p.e.s

15. Balkh, Afganistan, 1500 p.e.s

16.Athinë, Greqi, 1400 p.e.s

17. Larnaka, Qipro 1400 p.e.s

18. Tebë, Greqi 1425 p.e.s       

19.Kadiz, Spanjë, 1100 p.e.s

20. Varanasi, Indi, 1000 p.e.s