Senzibilizimi i çështjes kombëtare shqiptare nëpërmes librave në mërgatë

Nga: Halit Elshani  – Belgjikë

Historia e diasporës ende s’është shpalosur sa duhet. Ajo padyshim është pjesë e historisë së gjatë të popullit shqiptar!

…Kjo ndermarrje është synim dhe përkushtimi më i mirë qe opinioni belg,evropian të njihet më historinë,Lujftrat çlirimtare,integrimi,të arriturat,sakrificat shumëvjeçare për egzistencë dhe ruajtjën e identiteti kombetar.Ketu në Bruksel jetojnë shqiptarët qe nga Faik Konica e këndej.Ky vend u bë shtepia-atdheu i dytë i shumë shqiptrëve qe ia mësyen ditëve të veshtira dhe sot e kësaj dite e skan një vend e një bibliotekë,një klub kulturor në të cilin do tuboheshin shqiptarët e do të organizoheshin në njivel kombetar.Siq dihët Shqiptarët janë të  shperndar gjith andej botës se përendimit.Shkollimi dhe integrimi ka berë qe një numër mergimtaresh të shkruajnë,botojnë ketu në Bruksel qe nga Faik Konica,Enver Hadri,Idriz Basha e deri në ditët e sotme.Pra tani në mergatë ka poet,shkrimtar,publicist qe kanë hyrë ne analet e këtij shteti,enciklopedit e perendimit,çoft si shkenctar,si poet,si artist etj ..Nuk është ma ajo koha e puntoreve të krahut e sharragjive dhe zanatlive, punëve më të vështira !.Janë shkollue dhe kanë arrijtë edhe grada shkencore shqiptarët.Sa për informim sot kemi :dy dr. Shkencash njeri ne lëminë  shoqerore dhe tjetri në informatikë.Qe të dy këta dr. Janë kthye :njeri ne Univerzitetin e Shultit në Tetovë,tjetri ne AUK në Prishtinë.Ky është shembull inkurajues të cilën duhët ndjek edhe të tjeret.Kemi drejtor te institucioneve shendetsore,shkollave,deputet,etj.Por  le ti kthehemi temës se ketij shkrimi.Deponimi i ca librave në mungesë siq thash më lartë të një Biblioteke të komunitetit shqiptar në at të Mreteris Belge.Aty ku ka me mija e mija libra nga të gjitha shtetët dhe komunitetët qe jetojnë e veprojnë këtu.Andaj më iniciativën e autorit të ketyre rreshtave dhe më përkrahjën e autorëve këto ditë u deponuën :

1.Mr.Mehmet Gjoshaj :100 vjetori i Pavrësisë  se Shqiperisë dhe 100 vjetori i pushtimit serbo malaziaz të Vilajetit të Kosovës.Botim i Muzeut të Republikës së Kosovës.

2.Kolonel Hajrush Kurtaj : »Në rrugën e lirisë « dhe mr .kolonel Hajrush Kurtaj »Lufta e UÇK-së në Zonë ,Zona Operatiuve e Nerodimews» ;Dorzimi i këtyre dy librave më amblemeën e UÇK-së në këtë bibliotekë të kryeqytetit të Evropës ka një rëndësi të veçantë.Sepse aty shifët se sa e pa mëshirshme  dhe e pa barabartë ka qenë kjo luftë.Ketu duhët të jen edhe libri i prof.dr.Nusret Pllana(Radio Kosova e lirë),etj.

Image

Prof dr. Jusuf Osmani

3.Prof. dr. Jusuf Osmani : »Serbias crimes Againist Childoren in Kosova(1998-1999),botim i Agjensionit të arhives se Republikës së Kosovës.Prishtinë 1912.“Krimet e Serbisë në Kosovë « 1998-1999 », në dy vëllime, si dhe libri “Krimet e Serbisë ndaj fëmijëve në Kosovë”,edhe në gjuhën anglishte  përmbajnë të dhëna statistikore dhe analitike, Të cilat dokumentojnë historinë e vërtetë të asaj çka ndodhi në luftën e përgjakshme, viktimat e së cilës ishin kryesisht popullsia civile dhe femijtë.

4.Mr.Kurtesh Devaja. »Të molla e kuqe (1878-2012)»,Faik Konica 2013.Prishtinë. “Kur të rriteni dhe të shtoheni ju muhaxhirët e rinj, mos i lini trojet tona të Toplicës, se ato janë tokat e të parëve dhe kthehuni atje së paku t’i vizitoni varret dhe themelet e shtëpive të djegura e të bëra shkrumb e hi”. (Amaneti i muhaxhirëve të Toplicës).

5. Nexhmi Dibrani : »Përplasën Qyqet »,Prishtinë 2011.Poezi për femijë të cilat i mungojnë shumë këtij abijenti.U mungojne femijëve tanë mergimtar.

6.Halit Elshani : »Çeta e Brukselit(Mendime dhe opinione),Dukagjini 2007,Botim i ish Kryetarit të kesaj komune,z.Ali Lajqi .Ky libër ka edhe parathenjën në gjuhën angleze dhe at frenge.Historia e mërgatës është pjesë e historis se kombit,ajo ende s’shtë zbardhë sa duhët!

6.Halit Elshani : »Çeta e Gostivarit »,Desing nga Tetova,botim i Kuvendit komunal të Gostivarit prof.dr. Rufi Osmani.Gjelë Gjelili Kalishta,bashkluftetar i Gjemë Gostivarit i cili për shtatë vjet qendroj maleve më pushkë në dorë për ruajtjen e Shqiperisë Etnike.Ai ka kalue të 100 tat,jeton ende këtu në Bruksel.Motoja e kaqakeve :

TEKSTI I BETIMIT TË BALLISTAVE SHQIPTAR

Një qind vjet një paqa jetë,

të gjitha kam për ti kalue kaqak,

e kurr nuk kam për tu pajtuar,

më pushtimin e Kosovës e coptimin e Shqiperisë!