Miqësia shqiptaro-kroate

Shënim dite nga studiuesi Nikollë Loka

Shqiptaret me kroatet nuk kane bere asnjehere lufte kunder njeri-tjetrit.
Nje pjese e popullsise se Dalmacise ruan pjese te identitetit ilir.
Raguzianet ishin aleate te shqiptareve ne luften e madhe antiosmane.
Pas pushtimit osman, nje pjese e elites arbere u vendos ne Kroaci dhe u integrua ne fisnikerine vendese.
Ne Kroaci ka nje minoritet shqiptar qe nga shekulli XVIII.
Ne Kroaci ka emigracion te ri shqiptar qe gezon te gjitha te drejtat, shkolle shqipe, gazeta dhe revista dhe perfaqesuesin e vet ne Parlament.
Shqiptaret dhe kroatet kane miq te perbashke (SHBA dhe BE-ne) dhe armiq te perbashket (Rusine dhe Serbine).
Kroatet nuk flirtojne me turqit si serbet.