A e dini se kafja turke ka 65 shije të ndryshme?

Një studim i fundit i kryer në Universitetin Ege ka identifikuar 65 shije të ndryshme të kafesë turke. Universiteti në një deklaratë pohoi se me studimin e tyre, kafja turke e cila daton më shumë se pesë shekuj, për herë të parë është futur në literaturën akademike.

Hulumtimi u krye nga profesori Yesim Elmaci i Departamentit të Inxhinierisë Ushqimore dhe Ph.D. Student Jülide Kivanç. Me letrën e tyre të titulluar “Identifikimi i Shijes Karakteristike të Kafesë Turke”, pija tradicionale turke, me shijet e saj dalluese, u bë pika qendrore për qarqet akademike të botës.

“Analiza jonë zbuloi se kafja e butë turke vjen në 50 shije dhe aroma të ndryshme, ndërsa kafe të pjekura të mesme dhe të errëta kanë 59 deri në 65 shije dhe aroma të ndryshme”, tha Elmaci.

Si pjesë e hulumtimit, ata gjithashtu analizuan perspektivën shqisore të kafesë turke dhe zbuluan aroma, erëza, acide, të ëmbla, shije frutash si dhe aroma të veçanta.

Karakteristike është se kafja e butë turke të lë një shije të ëmbël që ngjason me frutat. Kafja e mesme e pjekur e Turqisë të lë një shije pikante dhe aromë të duhanit. Nga ana tjetër, kafeja shumë e pjekur turke ofron shije të buta, me erëza.

Elmaci pohoi se shtimi i sheqerit në kafe turke mund të ndryshojë perceptimin e njerëzve për shijen klasike të kafesë.