Cili shtet shpiku i pari rrethrrotullimin?

Një rrethrrotullim, i quajtur edhe një rreth trafiku, rreth rruge apo ishull, është një lloj kryqzimi rrethor në të cilin trafiku rrugor rrjedh pothuajse vazhdimisht për të reduktuar shpejtësinë e trafikut dhe minimizuar incidentet.

Kryqëzimet ekzistuan para rrethrrotullimeve. Së pari në qytetin Bath të Anglisë në vitin 1768, në Gorlit të Gjermanisë në vitin 1899 apo në Place de e’Elotiole të Parisit në vitin 1907.

Përdorimi i gjithanshëm i rrethrrotullimit filloi kur inxhinierët e Laboratorit të Kërkimit të Transportit në Mbretërinë e Bashkuara, rikonstrukturuan kryqëzimet rrethore gjatë viteve 1960, transmeton IndeksOnline.

Franck Blackmore është njeriu i parë që udhëhoqi këtë zhvillim dhe i cili shpiku mini-rrethrrotullimin për të ndërtuar kufizimet dhe kapacitetet e sigurisë.

Dizajni u bë i detyrueshëm në Mbretërinë e Bashkuar për të gjitha rrethrrotullimet e reja në nëntor të vitit 1966.

Që nga fillimi i shekullit njëzet e një, rrethrrotullimet ishin në përdorim të gjerë në Evropë. Për shembull, në vitin 2010 Franca kishte më shumë se 30,000 rrethrrotullime.