Emri, do të ketë një zgjidhje me afat dy vjeçar, Maqedonia po përparon falë shqiptarëve

Shkup, 28 maj – Athina dhe Shkupi duket se kanë arritur një marrëveshje për sa i përket çështjes së emrit të fqinjit verior të Greqisë.

Sipas deklaratës për shtyp të Ministrisë së Jashtme greke, Nikos Kotzias ka theksuar pas takimit me homologun e tij Dimitrov në Bruksel se dy krerët e diplomacisë së të dy vendeve kanë mbaruar misionin e tyre me atë çka kishin marrë përsipër nga dy kryeministrat.

Βurime diplomatike bëjnë me dije se dy vendet janë shumë pranë Severna Makedonija (Maqedonia e Veriut ), por nuk mohojnë edhe dy variantet e tjera Maqedonia e Epërme (Gorna Makedonija) dhe Maqedonia e Re (Nova Makedonija).

Por, historiani Arben Llalla në një prononcim për Zhurnal thotë se do të ketë një zgjidhje me afat dy vjeçarë, pra faza-fazash.

“Mendoj se do të ketë një zgjidhje me afat dy vjeçar, pra faza-fazash. Pra, janë marrëveshje për të filluar zbatimi i marrëveshjes për të përfunduar pas dy vitesh. Zgjidhja është në të mirën e qytetarëve të Maqedonisë dhe përfundimisht politikanët e saj e kanë kuptuar se duhet të shikojnë nga SHBA dhe jo nga Rusia”, thotë Llalla.

Sipas tij, Maqedonia shumë shpejtë do jetë anëtare e NATO-s dhe kjo falë mbështetjes së shqiptarëve pa rezerva dhe të vendosur.

“Ishte vota shqiptare për Zaevin që Maqedonia po përparon”, thekson Llalla.

Ndërsa, Shpëtim Pollozhani njohës i rrethanave politike në vend thotë se çështja e emrit nuk do të zgjidhet pa ndërhyrjen e SHBA-ve, ose aktivizimin e një “bulldozher diplomacie”.

“Çështja e emrit nuk do të zgjidhet pa ndërhyrjen e SHBA-ve, ose aktivizimin e një ,,bulldozher diplomaci” pasi Evropa nuk u trgua efikase në zgjidhjen e problemeve të ngjajshme në të kaluarën. Evropa shkon me metodën: ndërprerje të infekcionit dhe jo me metodën e eliminim të shkakut të infekcionit. Qeveria greke (e lazdruar nga bota) ka hyrë shumë thellë me mohim të çdo emërtimi që e përmban fjalën Maqedoni, saqë, në rast se merret ndonjë vendim në dobi të fjalës Maqedoni atëherë bie Qeveria e Alexis Cipras, veprim që nuk do ta pëlqente Qeveria aktuale e Greqisë”, thotë për Zhurnal, Shpëtim Pollozhani, analist.

Ky problem, shton mëtej Pollozhani, nuk është si nyja e Gordit, e cila u pre me një të rënë të shpatës.

“Mendjemadhësia e fqinjëve tanë sllavë jo që nuk do t’a zgjidh, por do t’a thellojë problemin”, potencon Pollozhani.(Zhurnal Plus, Shkup-Maqedoni)