10 krijesat më jetëgjata të planetit

Një studim i publikuar në revistën “Science” ka arritur të vërtetojë se shumë ekzemplarë të ujërave të ftohta të Atlantikut të Veriut që arrijnë gjatësinë deri në 5 m. dhe  janë në gjendje të rriten me 1 cm në vit.

Sipas tyre, rritja e ngadaltë është një prej arsyeve të jetëgjatësisë, të cilën kanë arritur ta përcaktojnë përmes analizimit të radikarbonit kristalin që sintetizohet nga proteinat e parinovueshme ku ruhen gjurmët e eventeve radioaktive. Më poshtë janë 10 ekzemplarët më jetëgjatë të planetit:

1. Allocyttus verrucosus. 140 vjet

1

2. Hoplostethus atlanticus. 149 vjet

2

3. Aldabrachelys gigantea. 152 vjet

3

4. Acipenser fulvescens. 152 vjet

4

5. Sebastes borealis. 157 vjet

5

6. Chelonoidis nigra. 177 vjet

6

7. Mesocentrotus franciscanus. 177 vjet

7

8. Sebastes aleutianus. 205 vjet

8

9. Balaena mysticetus. 211 vjet. 20 metra e gjatë dhe 152 ton

9

10. Vongola arctica. 400 vjet, është vrarë ndërsa po i analizonin moshën

10