Kumtesë për Media

Këshilli Organizues, i Akademisë Ndërkombëtare Përkujtimore për Presidentin Rugova në Parlamentin Evropian, Miqët e Rugovës, më bashkëkryesues Dr. Faton Bislimi dhe Korab Kastrati, lëshon këtë Kumtesë për Media:

Strasbourg, 5 shkurt 2024—Sot në Parlamentin Evropian në Strasbourg mbahet Akademia Përkujtimore Ndërkombëtare për Presidentin Historik të Kosovës, Dr. Ibrahim Rugova, ne nderim te 80 vjetorit të lindjës dhe 18 vjetorit të vdekjës së tij. Kjo ngjarje shënon përkujtimin e parë ndërkombëtar në kupolën e demokracisë evropiane, pra në ambiente të Parlamentit Evropian. Dr. Rugova, si themeluesi i Republikës së Kosovës, u nderua me Çmimin Sakharov në vitin 1998 nga Parlamenti Evropian. Vizioni i tij për shtetin e Kosovës mbetet rruga më e sigurtë e zhvillimit tonë si republika më e re e Evropës.

Në këtë Akademi Nderkombëtare Përkujtimore do të marrin pjesë personalitete të shquara ndërkombëtare si dhe dhejtra eurodeputetë. Me një fjalë rasti të pranishmëve do t’iu drejtohet Eurodeputeti Lukal Mandl, njëherësh nikoqir kryesor i kësaj ngjarje, bashkë edhe me Raportuesën për Kosovën Viola Von Cramon, si dhe Shefin e Grupin për Ballkanin Perëndimor, Franz Romero. Po ashtu, një fjalim rreth figurës së Dr. Rugovës do e paraqes Don Lush Gjergji, kurse me fjalimet e tyre Akademinë do e nderojnë edhe ish-Presidenti i Kroacisë z. Stipe Mesic, ish-Kryeadministratori i Kosovës Joachim Ruecker, si dhe ish-Eurodeputetja Doris Pack. Një fjalë përshëndetëse do ta ketë edhe ish-Kryeministri i Kosovës në kohën e Presidentit Rugova, Ramush Haradinaj, si dhe Dr. Ekrem Hyseni nga LDK.

“Të nderojmë personalitetin e Presidentit Historik të Kosovës, Dr. Rugova, është të nderojmë vizionin mbi të cilin u ndërtua shteti i Kosovës. Presidenti Rugova dhe vizioni i tij shtetndërtues, i mbështjellur me vlerat euroatlantike, dhe me thelb miqësinë unike dhe permanente me SHBA-të, mbeten rruga e vetme për zhvillim të mëtutjeshëm të Kosovës,” ka thënë Dr. Bislimi, bashkëkryesues i Këshillit Organizativ të kësaj Akademie në Parlamentin Evropian. “Neve jemi më shumë se krenar sot. Kjo është një ditë historike për një ngjarje historike, në një vend historik, për një figure historike të shqiptarëve,” ka shtuar ai.

Në këtë Akademi historike që nderon jo vetëm figurën emblematike të atit themeltar të Kosovës, por edhe vet shtetin e Kosovës, Dr. Bislimi do të sjellë edhe një mesazh përshëndetës nga kryeqendra e SHBA-ve, Washington, DC, respektivisht nga Senatori Chuck Schumer, Lider i Shumicës në Senatin e SHBA-ve dhe përkrahës i vazhdueshëm i Kosovës dhe popullit shqiptar.