Administrata Biden po jep 162 milionë dollarë për Microchip Technology për të mbështetur prodhimin vendas të çipave kompjuterikë.

Stimujt e shpallur të enjten përfshijnë 90 milionë dollarë për të përmirësuar një fabrikë në Kolorado Springs, Kolorado dhe 72 milionë dollarë për të zgjeruar një fabrikë në Gresham, Oregon, tha Departamenti i Tregtisë.

Investimet do të mundësonin Microchip Technology Inc., e cila është e vendosur në Chandler, Arizona, të trefishojë prodhimin e saj vendas dhe të zvogëlojë varësinë e saj nga fabrikat e huaja.

Pjesa më e madhe e parave do të financonte prodhimin e mikrokontrolluesve, të cilët përdoren nga ushtria, si dhe në makina, pajisje shtëpiake dhe pajisje mjekësore. Zyrtarët qeveritarë thanë se ata prisnin që investimet të krijojnë 700 vende pune në ndërtim dhe prodhim gjatë dekadës së ardhshme.

Lael Brainard, drejtor i Këshillit Ekonomik Kombëtar të Shtëpisë së Bardhë, theksoi se financimi do të ndihmonte në zbutjen e inflacionit.

“Gjysmëpërçuesit janë kontributi kryesor në kaq shumë mallra që janë jetike për ekonominë tonë,” tha Brainard, duke shtuar se prodhimi më i madh amerikan i çipave do të kishte reduktuar problemet e furnizimit që shkaktuan rritjen e kostos së makinave dhe lavatriçeve, pasi vendi doli nga pandemia e koronavirusit në vitin 2021.

Shkalla e inflacionit është zbutur që atëherë, por plagët e shkaktuara nga rritja e papritur e çmimeve kanë dëmtuar miratimin publik të Presidentit Joe Biden.

Në gusht 2022, presidenti demokrat nënshkroi aktin dypartiak të CHIPS dhe Shkencës, i cili siguron më shumë se 52 miliardë dollarë për të nxitur zhvillimin dhe prodhimin e gjysmëpërçuesve në Shtetet e Bashkuara.

Në dhjetor, Departamenti i Tregtisë njoftoi grantet e para duke thënë se arriti një marrëveshje për të ofruar 35 milionë dollarë për BAE Systems, e cila planifikon të zgjerojë një fabrikë në New Hampshire që prodhon çipa për avionët ushtarakë, duke përfshirë avionët F-15 dhe F-35.

Zyrtarët qeveritarë presin që të bëjnë zotime shtesë financimi këtë vit.