Nga “The Walking Dead” te “The Last Of Us”, apokalipset e zombive kanë qenë tiparet kryesore të filmave fantastiko-shkencor për vite me radhë.

Por çfarë do të ndodhte nëse një zotërim i zombive do të ndodhte në botën reale?

Në një studim të ri, studiuesit në Universitetin Aalto u përpoqën t’i përgjigjen kësaj pyetjeje, me rezultate të tmerrshme. Simulimet e tyre sugjerojnë se nëse një zombie e vetme do të shfaqej në Helsinki, do të kishte vetëm shtatë orë për të karantinuar plotësisht kryeqytetin, ose për të vrarë zombitë.

Përndryshe, zombitë ‘do të pushtonin në mënyrë të pashmangshme vendin’, thotë ekipi. Në studim, ekipi u nis për të hetuar se si një murtajë zombie do të përhapej në Finlandë.

Hulumtimi u zgjerua në modelet tradicionale, duke shtuar një simulim të njerëzve dhe zombive që lëvizin në Finlandë, brenda dhe midis qyteteve.

Kjo i lejoi ekipit të simulonte gjëra të tilla si karantinimi i një rajoni të infektuar, ose ndryshimi midis murtajës së zombive që fillon në një qytet me popullsi të dendur ose një zonë shumë më të rrallë.

Megjithatë, vlerësimi i disa prej parametrave ishte një sfidë e veçantë, sipas profesore Lauri Viitasaari, i cili ishte përgjegjës për modelin matematikor.

“Cila është probabiliteti i duhur që një njeri të fitojë një takim me një mumje?” ajo tha. “Problemi është se ne jemi të verbër këtu, sepse të dhënat reale për pyetje të tilla janë shumë të kufizuara.”

Lauri Viitasaari zbuloi se, nëse një murtajë do shpërthej, ka të ngjarë të përhapet jashtëzakonisht shpejt. Studiuesit thonë se gjetjet mund të ofrojnë njohuri serioze se si mund të frenojmë shpërthimet e ardhshme të sëmundjeve.

“Simulimi i murtajës së zombive ofron një mënyrë për të eksploruar efektet e ndërhyrjeve të ndryshme dhe për t’i konsideruar ato në kontekstin e sëmundjeve me karakteristika të ndryshme, të tilla si dhe sa shpejt përhapen ose sa të rënda janë,” shkroi ekipi në një deklaratë.

“Për shkak se simulon veprimet e individëve, mund të përdoret gjithashtu për të testuar se si dezinformimi do të ndikonte në përhapjen e një epidemie (p.sh., duke i lënë disa “mohues zombie” të injorojnë paralajmërimet)”, u tha në deklaratë.

Përtej Finlandës, modeli mund të përshtatet për të simuluar shpërthime në vende të tjera, thonë studiuesit. Mund të përdoret gjithashtu për të hetuar gjëra të tjera që përhapen si sëmundje, duke përfshirë thashethemet ose dezinformatat, shtuan ata.