Pasi talebanët mbyllën universitetet për gratë, shpresa ime e vetme ishte të merrja një bursë që do të më ndihmonte të studioja jashtë vendit”, tha studentja 20-vjeçare afgane Natkai.

Natkai thotë se ajo vazhdoi të studionte edhe pse kishte pak mundësi që ajo të ndiqte universitetin në atdheun e saj.

Më pas asaj iu dha një bursë për të studiuar në Universitetin e Dubait në Emiratet e Bashkuara Arabe nga biznesmeni miliarder nga Emiratet Sheikh Khalaf Ahmad Al Habtoor.

Bursat për gratë afgane u shpallën në dhjetor 2022 pasi talebanët ndaluan gratë nga universiteti.

“BBC” tha gjithsej 100 gra afgane kanë marrë bursa. Disa studentë afganë që jetojnë jashtë vendit kanë udhëtuar tashmë në Dubai. Të mërkurën më 23 korrik, Natkai i tha lamtumirë familjes së saj dhe u nis për në aeroport.

Por shpresat e saj u shuan shpejt.

“Kur zyrtarët talebanë panë biletat tona dhe vizat studentore, ata thanë se vajzave nuk u lejohet të largohen nga Afganistani me viza studentore”, tha ajo.

Natkai është një nga të paktën 60 vajzat që u kthyen nga aeroporti.

Fotot e para nga “BBC” tregojnë vajza të reja duke qëndruar pranë bagazheve të tyre në një gjendje shoku dhe shkatërrimi.

Talibanët kanë ndaluar udhëtimet e vetme për gratë dhe i lejojnë ato të shkojnë jashtë vendit vetëm me burrat e tyre ose një shoqërues mashkull, si vëllai, xhaxhai ose babai, i njohur si mahram, një shoqërues mashkull.