Pasiguria e ujit e shkaktuar nga klima përbën një nga kërcënimet më të mëdha për njerëzimin dhe do të çojë në më shumë uri, sëmundje dhe zhvendosje, sipas një raporti nga një organizatë bamirëse me bazë në Mbretërinë e Bashkuar.

Në raportin e tij të titulluar Dilemat e ujit, Oxfam prezantoi një sërë skenarësh klimatikë me ndryshime të pritshme në temperaturë dhe reshje deri në vitet 2040 dhe 2050, duke paralajmëruar për “kosto të tmerrshme humanitare të mungesës së ujit në rritje”.

Studimi zbuloi se ndryshimet klimatike në rajonet e Lindjes së Mesme, Horn, Afrikën Lindore dhe Qendrore (HECA), Afrikën Perëndimore dhe Azinë mund të ndikojnë në sigurinë e ujit, sigurinë ushqimore dhe përhapjen e sëmundjeve.

“Uji është burimi i jetës së komuniteteve në të gjithë globin, por ndryshimi i klimës do të thotë se për shumë të tjerë është një burim gjithnjë e më i pakët,” tha Nafkote Dabi, drejtuese e drejtësisë globale të klimës në Oxfam.

Raporti tregoi se Afrika Lindore mund të goditet nga një cikël përmbytjesh dhe thatësirash edhe më intensive deri në vitin 2040 me një rritje prej 8% të reshjeve që çon në një rritje potencialisht katastrofike prej 30% në rrjedhjen sipërfaqësore.

“Rajoni mund të përballet gjithashtu me një rritje dramatike të sëmundjeve të shkaktuara nga mushkonjat, që do të thotë se 50-60 milionë njerëz më shumë në rajon mund të jenë në rrezik nga malaria deri në vitin 2030”.

Sëmundjet infektive mund të rriten me 183% në Azi

Ndërkohë, ai parashikoi se reshjet do të ulen ndjeshëm në Lindjen e Mesme deri në vitin 2040, gjë që do të shkaktonte përkeqësim të sigurisë ushqimore.

Valët e të nxehtit gjithashtu pritet të rriten me 16% në rajon, duke çuar në një rënie të produktivitetit të punës me 7%, me çmimet e ujit që pritet të rriten ndjeshëm.

“Vendet në të gjithë Azinë, ndërkohë, do të preken më shumë nga rritja e nivelit të detit, potencialisht mbi gjysmë metër deri në vitin 2100,” vuri në dukje raporti, duke paralajmëruar një rritje të mundshme të sëmundjeve si malaria dhe dengoja me 183%.

Duke cituar OKB-në, ajo theksoi se 2.3 miliardë njerëz aktualisht nuk kanë qasje në ujë të pijshëm të sigurt dhe 3.6 miliardë njerëz të tjerë nuk kanë kanalizime të sigurta.

“Ngrohja globale po rrit shpeshtësinë dhe ashpërsinë e fatkeqësive, duke përfshirë përmbytjet dhe thatësirat, të cilat do të godasin vendet më fort dhe më shpesh në vitet në vijim”, shtoi Dabi.

Betty Ojeny, drejtuese e ujit dhe kanalizimeve të zyrës së bamirësisë në Afrikë, tha se ndryshimi i klimës po “kafshon tani”, duke deklaruar se këto probleme vetëm do të përkeqësohen.

“Një në pesë gropa që hapim tani përfundon e thatë ose me ujë që nuk është i përshtatshëm për të pirë njerëzit,” shtoi ai.

Raporti theksoi gjithashtu se mungesa e investimeve në sistemet e ujit, menaxhimi i dobët i ujit, erozioni, ndotja dhe përdorimi i tepërt i akuiferëve nëntokësorë po përkeqësojnë krizën e vazhdueshme të ujit.