Një takim publik u mbajt të mërkurën në vendin ku përgatiten dyshekët e përdorur për ripërdorim dhe riciklim në fshatin Petarch pranë Sofjes.

Hapësira u krijua nga kompania bullgare Biocom nën Rematrak, një projekt demonstrues i financuar nga Programi Operacional i Mjedisit 2014-2020 i financuar nga BE, i bashkëfinancuar nga Fondi Evropian i Zhvillimit Rajonal dhe Fondi i Kohezionit të BE-së, tha ekipi i projektit.

Menaxherja e Biocom, Gena Sabeva foli për procesin e grumbullimit të dyshekëve të përdorur dhe përgatitjen e tyre për ripërdorim apo riciklim.

Përbërësit e tyre dhe produktet që mund të bëhen prej tyre si pjesë e ekonomisë rrethore u demonstruan për vizitorët.

Ndryshimi i sjelljes së konsumatorit, angazhimi i komunave për grumbullimin e veçantë dhe asgjësimin e duhur të dyshekëve, përfshirja e shitësve të dyshekëve dhe objekteve të akomodimit në proces, janë tre hapat që duhet të ndërmerren për të siguruar rezultatin më të mirë.

Kompania ka identifikuar praktikat më të mira evropiane pas kërkimeve dhe vizitave në disa hapësira.

Dyshekët e rënë për ripërdorim ose riciklim nuk duhet të jenë të lagur dhe të kontaminuar shumë me kimikate.

Ato duhet të ruhen dhe transportohen në mënyrë të tillë që në vendin e riciklimit të arrijnë të thatë.

E intervistuar nga BTA tetorin e kaluar, Sabeva tha se rreth 150,000 dyshekë përfundojnë në grumbullimin e mbeturinave në Bullgari çdo vit, që është 15% e dyshekëve të prodhuar.

Higjiena e duhur kërkon që dyshekët të zëvendësohen pas shtatë deri në dhjetë vjet përdorimi.

Disa njerëz e ndërrojnë dyshekun e tyre çdo pesë vjet, ndërsa të tjerë kërkojnë një garanci 40-vjeçare, tha gjithashtu ajo.