Shkencëtarët gjejnë mikroplastikë kudo që i kërkojnë: ushqim, ujë, ajër dhe disa pjesë të trupit të njeriut, duke përfshirë, dhe ky është zbulimi më i fundit, në indet e zemrës.

Tani, në një studim pilot të njerëzve që kanë bërë një operacion në zemër, studiuesit në Shkencën dhe Teknologjinë Mjedisore të Shoqatës Kimike Amerikane raportojnë se ata kanë gjetur mikroplastikë në shumë inde të zemrës dhe mikroplastika thuhet se u prezantua, papritur, gjatë procedurave kardiokirurgjike.

Mikroplastika janë fragmente plastike me gjerësi më të vogël se 5 milimetra ose sa një gomë lapsi.

Studimi i financuar nga Fondacioni Kombëtar i Shkencave Natyrore të Kinës dhe Fondacioni i Shkencave Natyrore të Pekinit analizoi indet e 15 pacientëve që i nënshtroheshin një operacioni në zemër duke marrë në konsideratë mostra nga seksione të ndryshme të organit në një eksperiment pilot, duke vlerësuar në disa raste edhe gjakun venoz të marrë para dhe pas operacionit.

Ekipi analizoi mostrat me imazhe direkte me lazer infra të kuqe dhe identifikoi grimcat e bëra nga tetë lloje të plastikës, duke përfshirë polietilen tereftalat, polivinil klorur dhe poli (metakrilat metil).

Kjo teknikë zbuloi dhjetëra mijëra pjesë individuale të mikroplastikës në shumicën e mostrave të indeve, megjithëse sasitë dhe materialet ndryshonin midis pjesëmarrësve.

Të gjitha mostrat e gjakut përmbanin gjithashtu grimca plastike, por pas operacionit, madhësia mesatare e tyre u zvogëlua dhe grimcat erdhën nga më shumë lloje të ndryshme plastike.