Plazhet janë hapur zyrtarisht për not në qytetin port më të madh të Ukrainës, Odesa, për herë të parë që nga fillimi i pushtimit rus në shkurt të vitit 2022, njoftuan zyrtarët lokalë të shtunën.

Megjithatë, larja gjatë alarmeve të sulmeve ajrore mbetet e ndaluar në qytetin e Detit të Zi.

Odesa ka parë valë të pamëshirshme sulmesh ruse gjatë 17 muajve të fundit, duke mbushur ujërat me miniera detare dhe duke bërë që zyrtarët të mbyllin zonën e plazheve me rërë dhe vendpushimet dikur të njohura për pushuesit ukrainas dhe të huaj.

Megjithatë, përkundër ndalimit zyrtar të notit që nga fillimi i luftës, disa njerëz kanë vazhduar ta bëjnë këtë.

Plazhet e qytetit u ndotën më tej në qershor kur ujërat e ndotura nga shembja e digës Nova Kakhovka të kontrolluar nga Rusia u lanë në rrjedhën e poshtme, duke paraqitur atë që komuna e Odesa e përshkroi si një “kërcënim të vërtetë” për shëndetin e banorëve.

Kreu i administratës ushtarake të rajonit të Odesës, Oleh Kiper, tha se disa “zona noti dhe rekreacioni” do të hapen nga ora 8 e mëngjesit deri në 8 pasdite, në një postim në aplikacionin e mesazheve Telegram të shtunën, duke shtuar se më shumë plazhe do të hapeshin pasi të përfundonin inspektimet.

Në një postim në Telegram, komuna e Odesës tha se strehimoret e sulmit ajror ishin në dispozicion pranë pikave të rihapura të notit, me vendndodhjet e strehimoreve të treguara në tabelat e informacionit në plazhe.