NIKOLLË CAMAJ, një emër që i ban nder Kohës, një personalitet që e nderon Kombin e vet

Nikollë Camaj, kandidat për deputet iForumitShqiptar Zgjedhjet Parlamentare 11 Qershorit 2023, mirëpritet jetë deputet i Kuvendit Republikan të Malit Zi-

Nga Ramiz LUSHAJ

1.

Nikollë Camaj është një malësor tipik për nga lartësia e shtatit e hapit, genit e fjalës; burrë tradicional hotjan e alpinpër nga atdhetaria, virtytet e qytetaria; veprimtar me bashkëkohorësi elitare për nga kultura e formimi vetjak, familjar, vllaznor; politikan panshqiptar dhe euroatlantik iklasit parë; një emër që i ban nder Kohës, një personalitetqë e nderon Kombin e vet, prej ditëvotimit elektoral 11 qershor 2023, mirëpritet jetë deputet iForumit Shqiptar Kuvendin e Malit Zi.

Nikollë Camaj edhe dy herë të tjera, jo veç sivjet po edhema herët, e kishte emrin dhe votat shqiptare për me kanëdeputet në Kuvendin e Malit të Zi, sipas marrëveshjeveparaprake xhentilmenenë partitë e koalicionet partiakeshqiptare, nëse ndonjëri të mos kthehej nëxhind për keq”, nënjë djall politik”, e t’ia mohonte të drejtën e rrotacionitpolitik deputetor, t’ia rrëmbente të drejtën e mandatit, po kësajhere, si asnjëherë tjetër,Forumi Shqiptar”-Nik Gjeloshaj, e ka logo e devizë “Besa për Zhvillim Europia”, çka domethanëse Camaj i dyti i Listës së 60 kandidatëve të Forumit përdeputetë, e ka edhe Besën e këtij Forumi e kryesuesit Tij, për një ulëse dinjitare në Kuvendin shumetnish të Malit të Zi, si një nga shqiptarët e shquar në Malin e Zi për shek. XXI.

2.

Nikollë Camaj është rritë me Politikën Shqiptare Malin e Zi, e ka rritë Politika Shqiptare Malin e Zi, e ka rritë Politikën Shqiptare Malin e Zi.

Ne e njohim portretin e tij bashkëkohor si një ndërShqiptarët e Mirë të Traditës së Genit  të vet e të KombitTonë, po dhe si një Politikan Elitar i Kohës në Malin e Zi tujrrezatue me dituritë e veprimtaritë e veta edhe në RajoninBallkanik Shqiptar e në Mërgata Shqiptare nga Mbretëria e Bashkuar deri në Amerikë.

Nikollë Camaj është aktiv skenën politike shqiptare, Malin e Zi, në mbi tri dekada, në ma shumë se një çerekshekulli, në gjysmë kohë-vite të tij, në ma shumë se 10 mijëditë jete, në këta dy shekujt e fundit.

Nikollë Camaj ishte sekretari i parë i subjektit parëpolitik shqiptar, i Lidhjes Demokratike Malin e Zi, formueme 9 të shtatorit 1990, sidallandyshja e parë” e pluralizmitpartiak në MZ, themelue nja 6 muaj pas formimit të LDK-sënë Kosovë dhe nja 3 muaj para PDsë në Shqipëri, ishte njënga partitë e para postkomuniste në Ballkan e EuropënJuglindore. Kjo parti, asokohe, u përshendet nga Shqiptarët e Politika Shqiptare në Shqipëri e në Ish Jugosllavi dhegjithandej nga Ndërkombëtarët euroatlantik, pati jehonë mirë masmediat botërore.

Nikollë Camaj ishte kryetari i parë i kuvendit Tuzit

Nikollë Camaj, kryehere, ishte Kryesues iForumitShqiptar, i cili u themelue më 28 të dhjetorit 2018, ma sëparit, nga dy partitë shqiptare: Alternativa Shqiptare (ASH) dhe Lidhja e Demokratike Shqiptare (LDSH), ndërsa me 29 dhjetor 2019 iu bashkue edhe Unioni Demokratik iShqiptarëve (UDSH), të cilët kanë qënë në bashkari në disanga Zgjedhjet Parlamentare viteve fundit, deri tek kjo e tanishmja elektoriadë: 11 qershor 2023. Gjithnjë e kanë pasënga një deputet (ulëse) në Kuvendin shumetnik të Malit të Zi, çka do të ndodhin njejtësisht e mrekullisht edhe kësaj rradhe, me fitoren e kandidatit për deputet Nikollë Camaj i Tuzit e Shqiptarisë.

3.

Nikollë Camaj është shumëdimensional në jetën e veprimtarinë e tij të gjithashme: përveçse politikan, është imirënjohur edhe si profesor letërsie; një mësimdhanës përmbidy dekada gjimnazin e Tuzit, duke pritë e përcjellë shumëgjenerata gjimnazistësh.

Nikollë Camaj është edhe studiues i mirë i letërsisë, ihistorisë së Vendlindjes e Kombit, i politikës shqiptare e rajonale, etj. duke kumtuar deri  edhe në Akademinë e Shkencave të Republikës së Shqipërisë me 13 maj 2022 etj.

Nikollë Camaj është edhe përkthyes i mirë dhe i njohur, veçmas nga gjuha boshnjake në gjuhën shqipe, siç ishte edhebotimi ma mbramë: Gjerdani nga Shanllëurfa i pinjollit ngaTuzi, Ruzhida Axhoviq, që jeton e veprimtaron në Sarajevë, icilësuar si një nga gazetarët më të mirë të Rajonit Ballkanik.

Nikollë Camaj është dhe publicist, njiherit edhe nëdetyrën misionare, vullnetare e përplot përkushtime pune e sakrifikime, si Drejtor i “Gazeta e Alpevepër Malin e Zi- media PanShqiptare e NdërBallkanike (ShqipëriKosovë-Mali i Zi-Lugina e Preshevës e Sanxhak-Maqedoni e Veriut), duke qënë pjesmarrës elitar, duke kumtuar apo përshendetur nëveprimtari të tilla PanShqiptare-NdërBallkanike-EuroAtlantike, si nëTakimet e Plavë-Gucisë” (2019, 2021), nëTakimi i Shkodres” (23 tetor 2021, në bashkëpunim me bashkinë e Shkodres), nëTakimi i Madh i Prishtinës” (13 maj 2022, në bashkëpunim me komunë e Prishtinës”, si dhenëKuvendi i Madh i Ulqinit” (29 prill 2023).

Nikollë Camaj për veprimtarinë e tij të shumashme e tëvazhduesshme është nderuar edhe me çmime të ndryshme, siÇmimi i MadhDardania” (2021), Ambasador i Paqes”, Çmimi i LartëNdoc Nikaj” (2019) etj.

Nikollë Camaj asnjëherë nuk iu largua linjes kombëtare, trashëguar nga paraardhësit e vet.

Nikollë Camaj, së bashku me subjektin e kryeson, LDSHështë njëra prej shtyllave Forumit Shqiptar, brendit që dëshmoi se si Shqiptarët mund jenë suksesshëm kur bashkohen, si në Zgjedhjet e dyherëve nëkomunën e Tuzit dhe të disahershme në KuvendinRepublikan të Malit të Zi.

Edhe kësaj here, është koha që Shqiptarët e Tuzit e Podgoricës, të Ulqinit e Gucisë, të Plavës e Rozhajës në Maline Zi, që Shqiptarët e këtyre trevave etnike shqiptare komunareqë jetojnë e veprimtarojnë në Amerikë, Europë, Ballkan, të votojnë masivisht me votën e tyre kombëtare shqiptare përForumin Shqiptar”, për deputetin e ardhshëm Nikollë Camaj, për Listën Zgjedhore Parlamentare këtij Forumi me tri parti shqiptare aleancore suksesshme.

9 qershor 2023