Ari është padyshim një nga burimet natyrore më të rëndësishme në botë, një strehë e sigurt dhe një nga metalet më të rralla. Rëndësia e tij në ekonomi është thelbësore. Sipas “US Geological Survey”, Kina mbetet prodhuesi më i madh i arit në botë, e ndjekur nga Australia dhe Rusia.

Sipas të dhënave të mbledhura nga “Forbes”, këto janë minierat më të mëdha të arit në botë:

Carlin Trend – Nevada (SHBA)

Gjatësia e saj është 1.4 km dhe i përket Korporatës Newmont. Ka rreth 1000 punëtorë për të nxjerrë metalin e çmuar.

Muruntau – Navoi (Uzbekistan)

Është një gurore në qiell të hapur me përmasa 3,35 kilometra, 2,7 gjerësi dhe 560 metra thellësi. Është një depozitë e zbuluar në vitin 1958 dhe e aktivizuar në vitin 1969. Ajo i përket kompanisë kombëtare Navoi Mining and Metalurgical Combinat.

Lojërat Olimpike – Krasnoyarsk (Rusi)

Kjo është miniera më produktive në zonë, gjithashtu një nga më të mëdhatë në botë. Ka një gjatësi prej 1.1 kilometrash dhe i përket kompanisë kombëtare Polyu. Mbi 6,000 punëtorë janë të punësuar në këtë minierë.

Grasberg – Irian Jaya (Guinea)

Është miniera më e madhe në botë për prezencën e arit dhe e dyta për bakrin. Ndodhet mbi 4000 metra lartësi. Në pronësi të 67.3% të American Freeport McMoRan, 13% Anglo-Australian Rio Tinto Group dhe 9.3% të qeverisë indoneziane, ajo punëson afërsisht 19,500 punëtorë dhe prodhon sasi të mëdha ari.

TauTona – Witwatersrand (Afrikë)

Është midis 1700 dhe 1800 metra e lartë dhe ka rreth 800 kilometra tunele deri në 3.9 kilometra të thella, duke e bërë atë minierën më të thellë në botë. Pronari i minierës është AngloGold Ashanti, ajo punëson rreth 5,600 punëtorë duke nxjerrë një sasi të madhe ari.

Lihir – Lihir (Papua, Guinea)

Në funksionim që nga viti 1997, është një nga më mbresëlënësit në Azinë Juglindore. Ndodhet brenda një vullkani në një lartësi prej 2300 metrash dhe duke pasur parasysh afërsinë e tij me detin, kërkon pompa të fuqishme për të parandaluar përmbytjet. Është 99,86% në pronësi të kompanisë australiane Newcrest Mining, punëson afërsisht 4,500 punëtorë.