Bletët janë thelbësore për rritjen e shumë prej ushqimeve tona të preferuara dhe të shëndetshme, pasi lëvizin polenin nga bima në bimë, duke pjalmuar më shumë se 100 fruta dhe perime, duke përfshirë luleshtrydhet, patatet dhe mollët.

Fatkeqësisht, shumë lloje bletësh janë nën kërcënim si rezultat i ndryshimeve në përdorimin e tokës, pesticideve, bujqësisë intensive dhe ndryshimeve klimatike, por ka hapa që mund të ndërmerrni për t’i ndihmuar ato të lulëzojnë.

Më poshtë do tregojmë disa fakte të çuditshme rreth bletëve që ndoshta nuk i keni ditur:

  • Bletëve u pëlqen të “kërcejnë”

Bletët mund të komunikojnë dhe të marrin vendime duke kërcyer. Kur një bletë zbulon dhe inspekton një fole të re, ajo përdor një kërcim për t’u reklamuar dhe marrë meritat e saj. Sa më e mirë të jetë gjetja, aq më e gjatë dhe më e vështirë do të kërcejnë bletët. Nëse një bletë tjetër përplaset me një bletë që kërcen, ajo do të shkojë për të inspektuar vendin dhe nëse i pëlqen, ajo gjithashtu do të tundet.

  • Bletët mund të përdorin mjete

Bletët në Vietnam dhe pjesë të tjera të Azisë kërcënohen nga speciet grabitqare të grerëzave gjigante që sulmojnë kolonitë e bletëve, duke vrarë të rriturit që mbrojnë folenë dhe duke grabitur bletët e reja. Në veçanti, lloji i pangopur i grerëzave “Vespa soror” është i aftë të zhdukë kosheren brenda disa orësh.

Për të shmangur sulme të tilla, bletët janë vëzhguar duke mbledhur jashtëqitje të freskëta të kafshëve dhe duke i lyer ato rreth hyrjes së kosheres së tyre. Studiuesit, të cilët publikuan gjetjet e tyre në fund të vitit 2020, e quajnë atë “ndotje fekale”. Ekipi i studimit beson se jashtëqitja i largon grerëzat grabitqare nga foleja duke reduktuar kohën që harxhojnë grerëzat në përpjekje për të thyer folenë. Bletët sinjalizojnë gjithashtu një sulm të afërt duke bërë një zhurmë paralajmëruese drithëruese.

  • Jashtëqitja e bletëve gati sa nuk shkaktoi një konfrontim të Luftës së Ftohtë

Në vitet 1980, “shiu i verdhë”, njolla të vogla të verdha që gjenden në gjethet e xhunglës në Laos dhe Kamboxhia – mendohej të ishte mbetje e armëve kimike. Refugjatët thanë se shiu i verdhë shkaktoi sëmundje dhe vdekje. Akuzat i shtynë Shtetet e Bashkuara të akuzojnë atë që atëherë ishte Bashkimi Sovjetik dhe aleatët e tij për luftë kimike.

Ekspertët e bletëve më vonë zbuluan se pikat e verdha ishin jashtëqitje nga tufa masive bletësh të egra.

  • Bletët bëhen të uritura

Bimët prodhojnë lule të ngarkuara me nektar për të tërhequr pjalmuesit, por çfarë duhet të bëjë një grerëz e paduruar dhe e uritur kur ato lule ende nuk kanë çelur?

Kur poleni është i pakët, grerëzat dëmtojnë gjethet e bimës së domates dhe mustardës në një mënyrë unike që rezultoi në lulëzimin e bimës deri në 30 ditë më herët se bimët e pa grimcuara, zbuluan shkencëtarët. Për bletët, poleni është një burim proteinash që ata kanë nevojë për të rritur të vegjlit e tyre.

Megjithatë, temperaturat më të ngrohta si rezultat i krizës klimatike do të thotë që bletët po zgjohen më herët pas dimrit të dimrit për të gjetur se lulet që u nevojiten për ushqim nuk kanë lulëzuar ende. Koha e lulëzimit, e cila mbështetet në ekspozimin ndaj dritës, ndikohet më pak nga ndryshimet klimatike. Kjo krijon një mospërputhje që mund t’i lërë bletët mungesë ushqimi në fillim të pranverës.

  • Disa bletë hanë mish

Shumica dërrmuese e bletëve ushqehen me polen dhe nektar, por disa specie kanë evoluar për të ngrënë dhe mish, duke zëvendësuar kufomat e kafshëve të ngordhura me livadhet e luleve.

Bletët e shkabave në Kosta Rika kanë zorrë të pasura me baktere acid-dashëse të ngjashme me ato që gjenden te hienat dhe kafshët e tjera që ushqehen me kërma, zbuluan në vitin 2021 shkencëtarët në Universitetin e Kalifornisë, Riverside, Universitetin e Kolumbisë dhe Universitetin Cornell .

Hulumtimi i tyre përfshinte ngritjen e 16 kurtheve të karremave me 50 gramë pulë të papërpunuar të varur nga degët rreth 1.5 metra (4.9 këmbë) mbi tokë. Megjithëse bletët e shkabave ushqehen me mish, mjalti i tyre është ende i ëmbël dhe i ngrënshëm, thanë studiuesit. /Top-channel.tv /Limit.al