Imagjinoni veten në një vend ku jeni sa më larg nga çdo bregdet të jetë e mundur, mijëra milje larg nga çdo qenie njerëzore. Do të ishit aq të izoluar nga pjesa tjetër e botës sa do të mund të ndjenit vetminë tuaj.

Epo, ekziston një vend në Tokë që i përshtatet në mënyrë të përkryer këtij përshkrimi: Punto Nemo. Le të zbulojmë së bashku se çfarë është dhe, mbi të gjitha, ku ndodhet.

Punto Nemo është emëruar për nder të kapitenit Nemo, protagonistit të romanit të famshëm “Njëzet mijë liga nën det” të Zhyl Vernit. Koordinatat e saj janë S 48° 52′ 31.748”, O 123° 23′ 33,069”.

Ndodhet në mes të Oqeanit Paqësor, rreth 2688 kilometra larg nga brigjet më të afërta. Pika e saktë u llogarit në vitin 2004 nga një inxhinier gjeodezik kroat, Hrvoje Lukatela, duke përdorur grupin e të dhënave “Digital Chart of the World”.

Falë bashkëpunimit të qeverive të Australisë, Kanadasë dhe Mbretërisë së Bashkuar, gabimet dhe lëshimet e pranishme në grupin e të dhënave janë korrigjuar, dhe kështu është bërë e mundur të përcaktohet saktësisht vendi që ndodhet më larg nga çdo bregdet (dhe nga secila qenie njerëzore).

Të qëndrosh në Punto Nemo do të thotë të jesh padiskutim larg kujtdo dhe çdo gjëje në Tokë. Në disa momente, ju jeni edhe më afër astronautëve që banojnë në Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës sesa me çdo qenie tjetër njerëzore. Ky vend është aq i izoluar, saqë as zhurma e trafikut detar nuk mund ta arrijë.

Punto Nemo përfaqëson një sfidë të vërtetë për njeriun. Pavarësisht teknologjisë moderne dhe evolucionit të saj, ajo mbetet e paarritshme për shumicën e njerëzve.

Arritja atje është vërtet e vështirë, por, në çdo rast, na kujton bukurinë dhe pafundësinë e planetit tonë dhe na fton të shqyrtojmë jetën dhe veprimet tona në një perspektivë më të gjerë dhe më globale. /Telemedia