A ju ka ndodhur ndonjëherë të provoni të shkoni në një faqe interneti por ju është ndaluar paraprakisht për të provuar se nuk jeni robot? Ja çfarë ndodh në të vërtetë kur kontrolloni kutinë “Unë nuk jam robot”.

Çfarë është reCAPTCHA? -Kutia e zgjedhjes “Unë nuk jam robot” quhet CAPTCHA (Testi Plotësisht i Automatizuar i Turingut Publik për të dalluar kompjuterët dhe njerëzit) ose “Testi plotësisht i automatizuar i Turingut Publik për të dalluar kompjuterët dhe njerëzit”.

Në thelb, çdo lloj testi, qoftë zgjedhja e një fotografie të dritave të ndalimit ose shtypja e një fjale që është e paqartë ose e lakuar, përdoret saktësisht reCAPTCHA për të ndaluar robotët. ReCAPTCHA, të cilin mund ta dalloni nga kutia e kontrollit “Unë nuk jam robot”, është një program specifik CAPTCHA nga Google që përdoret nga miliona sajte.

Pra, si funksionon realisht reCAPTCHA – “Unë nuk jam robot”? Nuk është në fakt akti i klikimit “Unë nuk jam robot” që konfirmon se nuk jeni një robot. Kjo është ajo që ndodh para se të klikoni, shkruan “DesertNews”.

“Kur klikoni atë kuti, faqja dërgon një grumbull informacionesh në Google,” tha për “Reader’s Digest” John Lloyd, shefi i teknologjisë në Casaba Security. Ky informacion mund të jetë lëvizja juaj e kursorit kur klikoni në atë kuti të kontrollit (me sa duket njerëzit i lëvizin kursorët e tyre me më shumë rastësi sesa një kompjuter), cookie-t tuaja dhe historia e pajisjes, sipas “Cloudflare”.

Google e përdor atë informacion për të përcaktuar mundësinë që ju të jeni njeri ose robot. Google pastaj e dërgon atë rezultat në faqen e internetit dhe nëse rezultati është mjaft i lartë, do të lejoheni të shfletoni. E thënë thjesht, duke klikuar “Unë nuk jam robot”, ju po i jepni Google leje të analizojë sjelljen tuaj në internet për të përcaktuar nëse jeni njeri. /Telemedia.al