Akti i lutjes është vërtetuar në burimet e shkruara që 5000 vjet më parë. Sipas “World Population Review”, rreth 85% e njerëzve të botës identifikohen me një fe.

Feja më e madhe në botë është Krishtërimi, ndërsa Islami është feja e dytë më e popullarizuar.

Miliona njerëz gjithashtu ndjekin hinduizmin, budizmin, judaizmin dhe fe të tjera.

Lutja e lashtë romake – Daton ne shekullin e 1 p.e.s që përshkruan një vajtim mbi një grua të vdekur të shtrirë në një shtrat, me katër shandanë, një grua që e kurorëzon, një flautist dhe disa figura në lutje.

Lutja e Egjiptit të lashtë – Reliev që përshkruan Akhenaton dhe familjen e tij duke adhuruar Aten, diskun e diellit dhe fillimisht një aspekt të Ra, perëndisë së diellit në fenë tradicionale të lashtë egjiptiane.

Lutja e diellit – Big Spring, një shef i Blackfoot i South Piegan, ngre krahët në lutje drejt diellit në vitet 1880.

Lutja e krishterë – Një kongregacion i viteve 1950 me burra, gra dhe fëmijë të devotshëm të ulur së bashku në stolat e kishës me kokat e përkulura në lutje.

Lutja hebraike – Çifutët ortodoksë duke u lutur në Murin Perëndimor në Qytetin e Vjetër të Jerusalemit, Izrael. Muri, i njohur gjithashtu si Muri i Vajtimit, është vendi më i shenjtë në judaizëm.

Lutja budiste – Murgjit dhe adhuruesit budistë mblidhen në shenjtëroren e dhëmbëve në Sri për ceremoninë e ekspozimit të relikes së dhëmbit të Budës.

Lutja hindu – Hindutë thonë lutjet pranë lumit të shenjtë Ganges në Varanasi, Indi.

Lutja Shinto – Një pelegrin japonez i fotografuar në vitet 1930 duke mbajtur kishën e tij në shpinë për t’u lutur kur i duhet. Feja në Japoni manifestohet kryesisht në Shinto dhe në Budizëm, dy besimet kryesore.

Lutja muslimane – Një besimtar mysliman dëgjon thirrjen për lutje të lëshuar nga myezini nga një xhami. Muezin është personi që shpall ezanin e namazit të përditshëm pesë herë në ditë, i cili tradicionalisht transmetohet nga maja e një minareje. /”World Population Review” – Limit.al