Astronomët kanë parë shpërthimin intensiv të dritës nga një planet që gëlltitet nga ylli i tij pritës, i njëjti fat dramatik që e pret Tokën kur dielli të zgjerohet me shpejtësi afër fundit të jetës së tij.

Është hera e parë që studiuesit kanë kapur momentin kur një yll i plakur bymehet aq shumë sa një planet aty pranë fillon të rrëshqasë sipërfaqen, duke dërguar rryma gazi dhe pluhuri në hapësirë, përpara se të zhytet përfundimisht në thellësitë e zjarrta.

“Ashtu si shumë zbulime në shkencë, ky ka ndodhur të jetë një zbulim i rastësishëm që na hapi sytë ndaj një lloji të ri fenomeni. Ky do të jetë fati përfundimtar i Tokës”, tha Kishalay De, pedagog në Kembrixh, Massachusetts.

Aludimi i parë i katastrofës kozmike erdhi në vitin 2020 kur De vuri re një shpërthim drite mes vëzhgimeve të bëra nga objekti kalimtar Zwicky në Observatorin Palomar në Kaliforni. Blici u gjurmua në një yll 12,000 vite dritë larg, pranë yjësisë së Akuilës, e cila u bë disa qindra herë më e ndritshme për vetëm 10 ditë.

De beson se ngjarja përfshinte një planet me madhësinë e Jupiterit, i cili u rrotullua rreth yllit të tij jashtëzakonisht shpejt, duke përfunduar në një orbitë në më pak se një ditë. Ai filloi të rrëshqasë drejt sipërfaqes së yllit rreth nëntë muaj para shpërthimit të dritës dhe vazhdoi për disa qindra orbita përpara se të zhytej përfundimisht në yll, duke bërë që ai të shkëlqejë me shpejtësi dhe më pas të zbehet.

“Ylli sot duket shumë i ngjashëm me atë që ishte para shpërthimit, përveç se është i rrethuar nga kjo guaskë pluhuri që u hodh gjatë vetë shpërthimit,” tha De.

Kur një ylli i mbaron energjia në fund të jetës së tij, ai zgjerohet deri në 1 metër herë madhësia e tij origjinale, duke përfshirë planetët e afërt në proces. Kur dielli të arrijë këtë pikë në të ardhmen e largët, ai do të fryhet aq sa të konsumojë Mërkurin, Venusin dhe Tokën.

“Kjo do të ndodhë në rreth 5 miliardë vjet”, tha Morgan MacLeod, një astrofizikan në ekipin e Harvardit. “Ne mendojmë se planetët do të jenë mjaft jomikpritës deri në atë kohë, sepse dielli gjithashtu rritet në fuqinë e prodhimit, kështu që i gjithë uji do të avullohet nga Toka dhe nuk do të jetë një vend aq i bukur për të jetuar.”/”The Guardian” – Limit.al