Revista e famshme e udhëtimeve “Time Out”, ka publikuar një listë të disa prej qyteteve më të vjetra në planet.

Këto vendbanime gjenden në mbarë botën, nga Lindja e Mesme në Afrikë dhe në zemër të Evropës.

Lista përfshin vetëm qytetet që mund të vizitohen aktualisht. Këtu janë disa nga qytetet më të vjetra në botë dhe ku ndodhen, me mbetje të çmuara historike dhe arkeologjike.

Jericho, Bregu Perëndimor

E vendosur në Bregun Perëndimor pranë lumit Jordan, Jericho ka qenë i banuar për më shumë se 10,000 vjet. Ky vendbanim përmendet edhe në Bibël dhe ishte i mbyllur brenda mureve prej guri midis mijëvjeçarit të nëntë dhe të tetë para Krishtit. Prandaj është një nga qytetet e para të fortifikuara në botë.

Athinë, Greqi

Kjo listë përfshin padyshim Athinën, zemrën e qytetërimit të lashtë perëndimor, me një trashëgimi unike historike dhe arkeologjike, e cila përfshin mbetjet greke, romake, bizantine dhe osmane. Besohet se Athina ka qenë e banuar që në mijëvjeçarin e tretë para Krishtit në atë kohë, kryeqyteti i sotëm i Greqisë ishte ende një vendbanim i vogël në Akropolin aktual.

Varanasi, Indi

Varanasi është qyteti i shenjtë i hinduizmit dhe qëndron në brigjet e lumit Gange. Sipas legjendës, ai u themelua nga hyjnia hindu Shiva rreth 5000 vjet më parë, por studiuesit modernë besojnë se qyteti është ndërtuar rreth 3000 vjet më parë. Varanasi është gjithashtu i famshëm për tempujt e tij të mrekullueshëm, të cilët janë të pranishëm në numër të madh në këtë qytet magjepsës.

Xi’an, Kinë

Së bashku me Pekinin, Xi’an është një nga qytetet më të vjetra në Kinë dhe në të gjithë qytetërimin. Ky vendbanim ka më shumë se 3000 vjet histori, ka parë trembëdhjetë dinasti dhe ka qenë pikënisja e rrugës së famshme të mëndafshit. Këtu është një nga monumentet më të famshëm në botë, Ushtria Terrakota, e përbërë nga mbi 6000 statuja për të mbrojtur mauzoleun e sovranit Chi She Huang, perandorit të parë të Kinës dhe promovuesit të Murit të Madh.

Luxor, Egjipt

Kryeqyteti i faraonëve ofron zbulime të reja edhe sot. Luxor qëndron mbi mbetjet e Tebës antike, e themeluar rreth 4000 vjet më parë, dhe është një qendër shumë e rëndësishme arkeologjike.

Plovdiv, Bullgari

Plovdivi është qyteti i dytë më i madh në Bullgari dëshmia e parë e jetës daton 8000 vjet më parë, gjë që e bën Plovdivin një nga qytetet më të vjetra në Evropë. Këtu mund të gjeni gjurmë të qytetërimeve më të rëndësishme në histori, nga trakët tek romakët, deri te bizantinët dhe osmanët.

Hanoi, Vietnam

Hanoi është kryeqyteti aktual i Vietnamit dhe vendi në të cilin qëndron qendra urbane e cila daton të paktën në 3000 vjet para Krishtit. Pavarësisht zhvillimit të madh demografik të shekullit të njëzetë, Hanoi u ofron turistëve dëshmi të shumta kulturore të së kaluarës, duke përfshirë kështjellën perandorake të Thăng Long dhe shumë ndërtesa fetare, duke përfshirë tempujt konfucianë dhe faltore budiste.

Djenne, Mali

Djenné është i famshëm për arkitekturën e tij me tulla balte, duke përfshirë Xhaminë e Madhe, e ndërtuar në shekullin e 13-të. E themeluar 2,000 vjet më parë, vendbanimi i Djenné ishte një qendër e rëndësishme e tregtisë dhe kulturës dhe historia e saj është e lidhur me atë të Timbuktu.

Byblos, Liban

Byblos u themelua rreth mijëvjeçarit të tretë para Krishtit dhe është qyteti më i vjetër i qytetërimit fenikas. Biblosi kishte marrëdhënie të ngushta tregtare fillimisht me egjiptianët dhe më pas me grekët.

Argos, Greqi

Sipas dëshmive Argos është vendbanimi më i vjetër në Greqi dhe dikur ishte qyteti më i fuqishëm në rajon. E ndërtuar gjatë epokës së bronzit, ndoshta u rithemelua në vitin 1000 pes një nga vendet më të rëndësishme arkeologjike në Argos është teatri, i ndërtuar në vitin 320 para Krishtit, i cili në atë kohë ishte ndër më të mëdhenjtë në Greqi dhe mund të mbante rreth 20,000 spektatorë. /Revista “Time Out” -Limit.al