Mungesa e menstruacioneve është një shenjë e hershme e shtatzënisë, por nëse periodat tuaja menstruale janë të vonshme dhe nuk jeni shtatzënë, mund të pyesni veten se çfarë po ndodh në këtë rast.

Stresi, ushqyerja me gji, medikamente të caktuara, menopauza dhe disa gjendje mjekësore mund të ndikojnë në hormonet që rregullojnë ciklin tuaj menstrual dhe të shkaktojnë mungesë ose vonesë periodike.

Një humbje e rastësishme e menstruacioneve zakonisht nuk është shkak për shqetësim, por nëse ju mungojnë menstruacionet për 3 muaj rresht, keni perioda që janë më shumë se 35 ditë diferencë, ose papritur keni perioda të parregullta, bisedoni me ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor.

Shkaqet e zakonshme për një periudhë të munguar ose të vonuar përfshijnë:

  • Shtatzënia

Mungesa e menstruacioneve është shpesh shenja e parë e shtatzënisë. Trupi juaj do të fillojë të prodhojë gonadotropinë korionike humane (hCG), një hormon tjetër, sapo veza e fekonduar të implantohet në mukozën e mitrës tuaj.

  • Stresi

Faktorët e stresit qofshin ata nga një orar i ndërruar (ndërrimi i ditës në turnin e natës) ose udhëtimi që prish ritmet tuaja cirkadiane, te një sëmundje ose ngjarje e madhe jetësore – mund të rezultojë në ndryshime në nivelet e hormoneve. Këto ndryshime mund t’ju bëjnë të ovuloni jashtë orarit ose të mos ovuloni fare.

  • Medikamente

Disa medikamente të natyrës kontraceptive mund të ndikojnë në ciklin tuaj menstrual.

Pilulat e kontracepsionit hormonal e mbrojnë trupin tuaj nga ovulimi. (Ju mund të keni ende pak gjakderdhje, por gjakderdhja kur jeni duke marrë pilula kontraceptive nuk është një periudhë e vërtetë menstruale e lidhur me ovulacionin. Është rezultat i tërheqjes nga hormonet ndërsa merrni pilula placebo.)

Dhe nëse jeni duke marrë pilula të zgjatura hormonale, ju do t’i merrni menstruacionet vetëm çdo 3 muaj, sepse ato janë krijuar për të shkaktuar gjakderdhje të tërheqjes çdo 91 ditë.

  • Obeziteti

Të qenit shumë mbipeshë mund të shkaktojë që trupi juaj të prodhojë shumë estrogjen, duke çuar në një humbje të ovulacionit dhe periudhave menstruale. Ashtu si të qenit jashtëzakonisht nën peshë, kjo është një shenjë paralajmëruese për shëndetin tuaj të përgjithshëm dhe duhet të adresohet kjo gjendje te ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor. /gazetashneta.net /Limit.al