Gati 300 monedha argjendi që besohet të jenë më shumë se 1000 vjet të vjetra janë zbuluar pranë një kështjelle vikinge në veriperëndim të Danimarkës.

Thesari i rrallë i gjetur në dy pika jo shumë larg njëra-tjetrës u diktua nga një vajzë e re që po zbulonte metale në një fushë misri.

Monedhat e argjendit u gjetën rreth tetë kilometra nga unaza Fyrkat Viking pranë qytetit të Hobro.

Nga mbishkrimet e tyre, besohet se datojnë në vitet 980. Sipas arkeologëve, kutia përfshin monedha daneze, arabe dhe gjermane, si dhe copa bizhuterish me origjinë nga Skocia ose Irlanda.

Norbach tha se gjetjet ishin nga e njëjta periudhë me kalanë, e ndërtuar nga mbreti Harald Bluetooth, dhe do të ofronte më shumë informacion në historinë e vikingëve.

Arkeologët kanë thënë se do të vazhdojnë gërmimet në vjeshtën e ardhshme pas korrjes.

Ata shpresojnë të gjejnë vendet e varrimit dhe shtëpitë e pronarëve të dikurshëm.

Vikingët besonin se varrosja e thesarit të tyre i lejonte ta gjenin përsëri pas vdekjes.

Artefaktet do të shfaqen në publik nga korriku në Muzeun Historik të Aalborg./rtsh.al-Limit.al