Mjekët rekomandojnë vizitat te pediatri deri në moshën 18 vjeç

/ATSH-ANSA/ – Garantim i së drejtës së të gjithë fëmijëve për kujdes pediatrik deri në moshën 18 vjeç si në territor ashtu edhe në spitale, pa dallime të lidhura me rajonin ku ata kanë lindur dhe jetojnë, siç ndodh tashmë në vende të tjera si Franca, Britania e Madhe, Holanda, Polonia dhe Suedia.

Kjo është kërkesa që vjen nga Ministria e Shëndetësisë nga Shoqëria Italiane e Pediatrisë.

Edhe pse sipas OBSH-së dhe ligjit italian, fëmijëria përfshin të gjithë nën moshën 18 vjeç, e drejta e kujdesit pediatrik në vendin tonë ndalon “në mënyrë të panatyrshme” në 14 vjeç për mjekët pediatër.

Pas kësaj moshe, në fakt, fëmijët nuk mund të ndiqen më nga pediatri i zgjedhur, por përfundojnë nën kujdesin e mjekut të rritur (me përjashtim të fëmijëve me patologji kronike që mbeten nën kujdesin e pediatrit deri në 16 vjeç vjeç).

“Mbi 25% e fëmijëve 0-17 vjeç, 1 në 4, shtrohen në pavijone të të rriturve”, nënvizon presidenti i Sip Annamaria Staiano, dhe rreth 85% e pacientëve është nga 15 deri në 17 vjeç.

Pra, shumë pacientë pediatrikë janë shtruar në kujdesin intensiv për të rriturit. E gjithë kjo është e papranueshme. Si mjekë pediatër ne mbrojmë specifikën pediatrike, pra të drejtën e fëmijëve dhe adoleshentëve për t’u trajtuar në mjedise të dedikuara për ta dhe nga personel i trajnuar posaçërisht për moshën e zhvillimit”, shton Staiano. /os/

Në bazë të nenit 4 të ligjit ”Për funksionimin e Agjencisë Telegrafike Shqiptare”, ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.