Nga Azgan HAKLAJ

Këta dy burra janë gjyshërit e mi!

I pari Ibish Shpend Haklaj nga Gashi i Gurit i Malësisë Gjakovës.

I dyti Binak Hasani (Aga) babai i nënës time nga Krasniqjae Malësisë Gjakovës.

Ibishi ka qënë mik me Dervish LuzhënNderi i Kombitdhe Rexhep BelinNderi i Kombit”, por ka patur vëlla gishti e shpirti Haxhi Brahimin, (Babë Haxhinë) Dervish Luzha dheRexhep Beli e therrisnin Haxhi Shkelzeni.

“Mali i Shkelzenitështë Sofra e perëndive ku erdhi Sari Salltiku i plagosur nga luftërat e Bosnjës e dëshmojnëvargjet.

Një luftarë nga lufta vjen

Pika e gjakut ra n’Shkelzen.

Sari Salltiku dishepulli i Haxhi Bektash Veliut themeluesit Bektashizmit erdhi fillim shekullit 14-të, gjakun e ka Shkelzen, qëndroi malin e Pashtrikut apo Baba Pashtrikusiç e ka pagëzuar rilindasi me përmasa europiane PjetërBogdani.

Sari Salltiku erdhi mal Krujës vitin 1325, gjurmët ika hyrje Krujës dhe u vendos mal Krujës.

Previdenca hyjnore deshi ai shpaloste mrekullitë e veta Krujën e Moisiut tonë, Gjergj Kastriotit, i cili betejën e fundit kundër trupave turke Ballaban Bashës ku i shpartalloikeqas e bëri Sari Salltik.

Varri i Sari Salltikut gjëndet Shen Naum, Ohër.

Binak Hasani (Aga) ka patur vëlla gishti e shpirti Mullah Shiqerin (Hoxhë Tapallin).

Mrekullitë e tij i din Malësia e Gjakovës.

Ibish Shpend Haklaj dhe Binak Aga janë luftëtar shquar betejat për liri e pavarësi.

dy kanë kontribut madh kryengritjet e viteve 1908-1909 -1910-1912.

Ibishi me vëllezërit e vet krah të babait tij, Shpendit e xhaxhait Groshit, bashku me bajraktarët e Gashit, Halil dheZeqir Brahimin, Adullah Hoxhën, Arif Delinë, Sadri e BrahimBardhin, qëndruan fort fillim qershorit vitit 1910 Kodrat e Haklajve përballë trupave ushtarake Turqisë, drejtuara nga Turgut Pasha.

këtë betejë ashpër ra dëshmori i Atdheut, Man ArifHaklaj, nipi i Ibishit (djali i vëllait).

Ibishi dhe Binaku kanë marrë pjesë çlirimin e Shkupit,me forcat e Bajram Currit, gusht vitit 1912.

Binaku ka mbajtur për një kohë gjatë shtëpinë e tijAzem Galicën gjatë lëvizjes kaçake.

dy kanë mbështetur Mbretin e Shqiptarëve, AhmetZogun, konsolidimin e Mbretërisë Shqiptare.

maj vitit 1937 kundër forcave Et’hem Totës ra hyrje Kalasë Gjirokastrës mbrojtje institucioneveDëshmori i Atdheut, djali i vëllait Ibishit Rrustem Sadri Haklaj.

Për shkak aktivitetit madh patriotik shërbim Atdheut me dt 28 nentor vitit 1937 me rastin e festave 25 vjetorit pavarësisë Ibishi dhe Binaku kanë qenë ftuar nderinga Mbreti i shqiptarëve Ahmet Zogu.

Ibishi dhe Binaku kanë mbështetur fuqishëm luftënnacional çlirimtare për çlirimin nga pushtuesit nazi-fashistë.

Ibishi me dt 10 mars vitit 1943 është zgjedhurbashkëkryetar me Tahir Hoxhën i Këshillit AntifashishtNacional Çlirimtar.

Pas çlirimit dy, Ibishi dhe Binaku, kundërshtuanReformën Agrare dhe Kolektivizimin e Bujqësisë, Binaku u shpall kulak nga PPSH, ndërsa Ibishin nuk e goditën dot.

Ibishi nuk hoqi dorë asnjëherë nga miqësia me Binakun, e strehoi dhe mbrojti sa mundi Dervish Luzhën nga reprezaljetdhe përndjekjet e sejmenëve PPSH-.

vitin 1976 forcat e Sigurimit arrestuan menyrë pabesë natën Aliun, birin e Binakut, dhe gjyqin, e zhvilluardisa muaj vonë, u denua 14-të vjet për agjitacion e propogandë e sabotim ekonomi.

Aliu u shpreh atë kohë, sallë gjyqit:

“Jam armik i betuar i PPSH- dhe Enver Hoxhës”.

Pavarësisht kësaj lufte egër Komunizmit ndaj familjes Binak Agës, Ibish Shpend Haklaj kurrë nuk u nda prej tij.

Një jetë plot sakrifica, kurrë nuk u ndanë bashkë, e nukhoqën dorë nga besimi Zot, por fatkeqësisht i ndau vdekja.

qershor vitit 1981 kaloi amshim Binak Aga, kurseIbishi korrik vitit 1983.

Ata kaluan botën e amshueshme, por lanë pas veprëndhe familjet, cilat u rreshtuan vijën e parë betejën përliri e demokraci vitin 1990 dhe kontribuan shumë përkonsolidimin e saj, pavarësisht se nuk gjetën përkrahjen që e meritonin.